Цветлин Йовчев отчете 6 тежки месеца за МВР

Тежък 6 месечен период, отчете вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция в МВР. На първо място той постави бежанския натиск, след това тежката реформа в МВР и на трето място - предизвикателствата, свързани с охраната на протестите. МВР и служителите успяха да се справят много добре с тези 3 предизвикателства, категоричен бе Йовчев. ГДБОП мина към ДАНС, промените в Закона за СРС и обособяване на ДАТО в самостоятелна агенция и нов закон за МВР, отчете още той.

Вътрешният министър вече по никакъв начин не може да влияе върху подслушванията, каза още силовият министър. Министърът няма да влияе пряко върху разследванията, доволен е той. Почти два пъти намалихме подслушванията, подчерта Йовчев.
Към 2012 г. подслушваните телефони са 5 000, сега са 2100 телефона. Няма да има повече тефтерчета, категоричен бе МВР шефът. Над 800 са незаконно подслушваните телефони в миналото.

Прекратихме порочните практики в МВР, отчете още Цветлин Йовчев и за пример посочи спряната търговска дейност на МВР и спрените дарения. Имаме разработен комплекс от мерки, които касаят справяне с битовата престъпност, увери още той. МВР смята активно да си сътрудничи с гражданското общество.

До края на годината ще има съкращения с 10% на администрацията на ведомството и още 5% в първите 6 месеца на 2014, планира МВР. Това ще позволи увеличаване на заплатите на служителите с 5%. 93 милиона лева дупка в бюджета на МВР заварил Йовчев. Този дълг вече е зачеркнат.

3 групи за мокри поръчки са неутрализирани като са задържани 26 лица, 3 лаборатории за синтетичен наркотик са неутрализирани, 2 лаборатории за канабис, 3 лаборатории за незаконни цигари, над 4 тона марихуана, над 24 тона канабис и др.

Реформата в МВР е станала при силна външна съпротива. Изграждане на система за интегритет на служителите, програма за справяне с престъпността и сътрудничество с гражданското общество са приоритетите на МВР за 2014. Йовчев отчете намаляващ брой на нелегалните имигранти. Задържани са 2652 имигранти ноември, под 300 са за декември. Ако не са били предприети взетите мерки през ноември поне 5000 бежанци е щяло да влязат на наша територия. С 3180 места е увеличен капацитетът в бежанските центрове.

Станете почитател на Класа