НДСВ започва национална подписка за въвеждане на всеобщо гласуване

НДСВ, Национален форум "Обединение" и Граждански експертен център започват национална подписка за въвеждане на всеобщо гласуване, предаде БГНЕС.

Мотото на кампанията е "Гласуваме всички", подписи ще се събират на ключови места във всички областни градове, както и "от врата на врата", след което всички те ще бъдат внесени в Народното събрание, за да се покаже на депутатите волята на хората да се въведе всеобщото гласуване.

"С кампанията призоваваме парламентът да направи промяна в Изборния кодекс и да спре със спекулацията, че за да се въведе всеобщо гласуване, са необходими промени в Конституцията. Предлагаме да се оформи пакет от мерки за стимулиране на всеобщо гласуване. Този пакет може да включва данъчни облекчения, удължаване на срока за прилагане на съществуващите данъчни облекчения или провеждането на изборите в работен ден. За нас е много важно стимулите да бъдат обсъдени с представителите на политическите партии и гражданското общество", заяви председателят на НДСВ Антония Първанова.

"Всеобщото или задължителното гласуване трябва да бъде стимулирано положително, държавата трябва да инвестира в активността, вместо партиите да инвестират в корупционни практики", смята Първанова. "Убедени сме, че в настоящия момент при сериозна институционална криза, при основателно недоволство от страна на гражданите и при липсата на доверие в парламента, е необходимо държавата да инвестира в стимули за гражданска активност", отбеляза тя.

Отговорността на всеки едни човек е изключително ценна за развитие на гражданското общество, колкото повече продължат практики на купуване гласове, толкова по-нестабилна е държавността и толкова по-трудно става прилагането на демократични принципи на управление, коментира председателят на НДСВ.

Според Камен Попов, председател на Национален форум "Обединение", няма да има промяна на системата и статуквото. Представители на неговата организация са участвали в обществения съвет към комисията, която отговаряше за изработването на нов Изборен кодекс и именно там са станали свидетели на отхвърлянето на идеята за всеобщото гласуване.

Станете почитател на Класа