Бай Ганьо в Брюксел

Агроведомството проводи преди Коледа керван от дарове за Еврокомисията, за да спаси парите за селските райони. Натъпкани догоре с лютеница, сочен червен пипер, кисели краставички, сирене и вино, закупено още от кабинета на ГЕРБ, две коли - бяла и черна, потеглиха на отговорна мисия към Брюксел.

Загадъчно е защо нашите управници решиха, че точно български суджук и герберско вино ще разтопят желязното сърце на еврочиновника, който вече ни предупреди, че има опасност да ни спрат парите заради системните нарушения по общински и медийни проекти и начина на раздаване на парите от техническа помощ на програмата за развитие на селските райони.

Предупредил, но колко да е предупредил. Нарушенията не спират и не спират. Последното го направи шефът на кабинета на министър Димитър Греков – Кънчо Кънчев. Той не декларира конфликт на интереси, въпреки че майка му извършва оценката на Програмата за развитие на селските райони срещу скромната сума от 240 хиляди лева. Подобна селска хитрост няма как да остане незабелязана от Брюксел и само добавя още черни точки в списъка с нарушенията, сред които безспорно блестят дивашките изпълнения на Мирослав Найденов, свързани с медийното представяне на европейската програма, облагодетелствало негова много млада и хубава съветничка. Която се облагодетелства и сега.

Интересно как точно си представят картината „лютеница разтапя еврочиновник“ нашите управници в аграрното ведомство? Ако изобщо българските кошници стигнат до еврокомисарите. Как, наистина? Че в ЕК толкова ще се очароват от българската зимнина, че ще забравят всички предупреждения за спиране на парите и ще кажат: айде, заради лютеничката ще направим компромис.

Всъщност, в момента наблюдаваме интересен казус: в състояние ли е българската зимнина да умилостиви брюкселските чиновници. И ако не получим коледна брюкселска милост, както се очаква, спокойно можем да кажем: Жив е бай ти Ганьо – той в нас и ние в него.

Станете почитател на Класа