Протестиращи мятаха факли срещу парламента

След шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".
Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в райно бе спокойна. Продължава да има полицаи не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държат в ръцете си каски. Преди малко протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свирят със свирки, бият на барабани, развяват български знамена, на Европейския съюз и има едно знаме на Украйна. Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство се разотиват.

Източник: Dnes.bg

Станете почитател на Класа