Имигрантите от ЕС с по-труден достъп до помощи на Острова

От днес имигрантите от ЕС по-трудно ще получават достъп до свързани с доходите социални облаги като жилищно подпомагане, добавки към доходите и данъчни облекчения, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран от news.bg.

Българите и румънците, както и други граждани на ЕС, които използват социалната система на Острова ще бъдат посрещнати от нови регулации.

За първи път се въвежда система от 100 въпроса, на които ще отговарят всички имигранти, получаващи парични помощи.

Те ще бъдат питани за причините за това да не могат да намерят работа в собствената си страна и в каква степен владеят английски език.

Стоте нови въпроса в т.нар. тест за право на пребиваване бяха подготвени набързо преди ограниченията за румънци и българи да отпаднат от 1 януари.

Европейският съюз държи на правото на свободно движение в съюза, но британското правителство смята за законно свое право да задава трудни въпроси на имигрантите, преди да получат възможност да претендират за социални помощи.

Министерството на труда и пенсиите отбеляза, че за да преминат успешно теста за право на пребиваване, имигрантите ще трябва да отговарят на повече индивидуално адресирани въпроси, да дават по-подробни отговори и да привеждат повече доказателства, преди да им се позволи да искат помощи. 

Станете почитател на Класа