Куюмджиев: Оставката на Тонева е нейно лично решение

Оставката на г-жа Тонева си е нейно лично решение – няма как да го коментирам. Това каза зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев за оставката на председателката на ДКЕВР Анжела Тонева, цитиран от БГНЕС.

Помолен да коментира оставката, той попита: мога ли да коментирам лични причини на една жена, която е решила да напусне. "В крайна сметка трябва да си припомним, че по време на управлението на ГЕРБ бяха сменени четирима и под много тежък натиск и единственият, който решаваше за тяхното сменяне беше бившият премиер", каза Куюмджиев.

На въпрос за това, че се говори за напрежение и за натиск, той подчерта отново, че напрежение в енергетиката има, още в първия ден на това Народно събрание темата беше дискутирана. "Напрежение – да, има, има обаче и стъпки, които се предприемат, за да бъдат решени проблемите в енергетиката – те са една по една", каза Куюмджиев.

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева подаде оставка снощи. На 5 юни 2013 г. правителството определи Анжела Тонева за председател на ДКЕВР, след като съставът на комисията подаде оставки. Анжела Тонева трябваше да довърши мандата на тогавашния председател Евгения Харитонова. През юни от постовете им бяха освободени и членовете на ДКЕВР Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.

Анжела Тонева бе единствената от комисията, която успя да запази поста си, след като цялата комисия (по онова време оглавявана от Ангел Семерджиев) беше сменена. През февруари 2013 г., малко след като Юлиана Иванова зае мястото на Семерджиев (и малко след като самата Иванова подаде оставка), Тонева заедно с целия състав на комисията подаде оставка, но продължи да работи до назначаването на нови членове. Това обаче така и не се случи по време на мандата на служебното правителство и остави това решение на кабинета "Орешарски".

Станете почитател на Класа