Уволнен шеф на ИАРА сключил договор с кмета на Созопол за над 9 милиона лева


Бившият директор на ИАРА Драгомир Господинов е сключил в деня на своето уволнение договор с кмета на Созопол Панайот Рейзи за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общината на стойност 9 милиона и 414 хиляди лева. Парите са отпуснати по линия на ЕС. Според справката, с която classa.bg и Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“, разполагат, договорът е регистриран под № 212/18 юли 2013г. На 18 юли 2013 година Господинов е освободен със заповед на новия земеделски министър Димитър Греков. Въпреки, че прибира заповедта в джоба си, Господинов дава зелена светлина на проекта „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище – гр. Черноморец, община Созопол“. „Запознат съм със случая с отпуснати пари за община Созопол от уволнения шеф на ИАРА. С вас ще се свърже експерт от министерството“, лаконичен бе Еньо Зяпков, медиен съветник на земеделския министър Димитър Греков. Въпреки обещания отговор обаче такъв от МЗХ не ни бе изпратен.
Скандално е и нещо друго - тези отпуснати от ЕС 9 милиона и 419 хиляди лева ще се изразходят чрез механизма на обществените поръчки. Община Созопол е обект на многобройни проверки от страна на контролните органи. Прокуратурата в Бургас пък разследва кмета Панайот Рейзи по няколко сигнала за нарушени обществени поръчки.

Казусът

На 18 юли новият министър на земеделието Димитър Греков уволнява директора на ИАРА – Драгомир Господинов. От този момент Господинов, според мнението на юристи, до които се допитахме, няма представителна власт свързана с ИАРА. Въпреки това, на 18 юли 2013г. между контролираната от агроведомството ИАРА, която до сутринта на същия ден е управлявана от изпълнителния си директор – д-р Драгомир Господинов и община Созопол, чийто кмет е Панайот Рейзи, се сключва договор. На практика е сключен договор за предоставяне на безвъзмездна европейска финансова помощ от лице, което не е имало право да представлява ИАРА – тоест договорът е нищожен.
Независимо от това още на следващия ден - 19 юли 2013г., Рейзи подема мощна медийна кампания, с която оповестява публично, че намеренията му са да бъде модернизирано пристанището в Черноморец с проект на стойност 9.5 млн. лева – пари осигурени от Европейския съюз. „Това е един изключително изстрадан договор. Борихме се за него повече от година. С него Черноморец вече става друга дестинация, ще се промени статусът на града. Искам да благодаря на всичко хора, които помогнаха този проект да стане факт. Само с бюджета на община Созопол нямаше как да изградим това пристанище. С тази европейска програма ние реално реализираме мечтите на много хора. Мисля, че до есента трябва да направим първата копка на пристанището. Град Черноморец ще се промени невероятно. Много съм горд и щастлив от този факт“, казва Панайот Рейзи.

Обществената поръчка

В хода на целия процес на 18.09.20913г. община Созопол пуска обществена поръчка, с която ще наема външен изпълнител, определен да изгради проекта за модернизация на пристанището. През същия месец Рейзи обявява и втора обществена поръчка чрез публична покана на стойност 80 000.00 лева, чрез която общината търси фирма, която да рекламира реализацията на проекта. Реакция от МЗХ няма.

На 03 ноември 2013г. става ясно, че община Созопол е удължила сроковете за закупуване на документация и подаване на оферти за изпълнител на реконструкцията и модернизацията на рибарското пристанище в Черноморец. А според новите срокове документи за обществената поръчка могат да се закупуват до 22 ноември. Подаването на офертите приключва в 15 ч. на 2 декември 2013.
Както вече писахме, още един скандал с евросредства тече в МЗХ. Майката на шефа на кабинета на Димитър Греков - Крайна Кирилова прави срещу сериозно заплащане оценката на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони(ПРСР). Договорът е на стойност 240 хиляди лева с ДДС. Парите по него идват от програма „Техническа помощ“. Кънчо Кънчев не е подавал декларация за конфликт на интереси, както се изисква по закон, показа пък проверка в МЗХ.
Темата е изключително чувствителна, защото е свързана с опасността да загубим евросредства.

Станете почитател на Класа