Бойко Борисов: Трябват нови лица в ГЕРБ

"Пожелавам успех в новото политическо поприще на напусналите депутати. За радост това са процеси, които очистват партията и дават шанс на младите, амбициозните и интелигентните хора да станат част от нас", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук новината за втори напуснал групата на ГЕРБ депутат.

"Аз обикалям страна и за мое щастие срещам точно такива сред стотиците новопостъпили членове на ГЕРБ. Случващото се още веднъж ми затвърждава извода, че и изпълнителната комисия, и ръководните структури в ГЕРБ трябва да бъдат обновени с нови лица и доказани експерти и професионалисти с модерна визия за управлението на страната, което ще предложа на конференцията през февруари.

Напускането на депутати от парламентарни групи не е новост, случвало се е на всички партии и във всички парламенти. Винаги за това са били обвинявани управляващите, ние ще направим изключение и ще търсим вината в себе си по начина на издигане и утвърждаване на кандидат-депутат. Нека сега Станишев, Местан и Сидеров да продължат да говорят така, както обвиняваха управляващите за предишните напуснали", пише още Борисов.

Втори случай – това показва тенденция, показва явно някакви назрели процеси, които текат в парламентарната група на ГЕРБ, каза пред журналисти депутатът от ДПС Четин Казак. От наша страна няма никаква намеса и никакво участие в тези процеси, подчерта той и допълни, че напускането на Танчев в било изненада.

На въпрос дали очаква Танчев да подкрепя мнозинството при гласуване в пленарна зала, Казак заяви: "Всеки народен представител сам ще прецени своето поведение. За нас е важно и заслужава внимание фактът, че за толкова кратък период от време втори народен представител от ГЕРБ напуска парламентарната група. Явно имат основание и причини за това”.

Групата на ГЕРБ беше готова да се разрои и по-рано, но протестите им дадоха малко надежда, че могат да издържат, и отложиха процеса, коментира пред журналисти в парламента Антон Кутев от БСП. Кутев отрече мнозинството да има нещо общо с напускането на депутати от ПГ на ГЕРБ. Те си имат тежки противоречия от самото начало, четири години поддържаха групата си в единство по методите на Цветанов, посочи той. В момента методите на Цветанов са неприложими, защото той няма тази власт и групата се разпада, коментира Кутев.

Според него това, че депутати напускат групата на ГЕРБ и стават независими, няма пряко отношение към работата на Народното събрание.

Атака” не потрива доволно ръце от това, което виждаме, защото зад всеки един от тези депутати, стои волята на хиляди избиратели, коментира зам.-председателят на „Атака” Павел Шопов пред журналисти.

"Това никога не е в полза на парламентаризма и демокрацията. Ако е в полза на определени политически сили, това е късогледа практика. Сега се случва с тези, които бяха въвели предателството в миналия парламент като постоянна практика. ГЕРБ постигна небивали висоти в това отношение, бяха разработили стройна и безотказна технология по купуване на депутати. Ние ги предупреждавахме, че политическата надменност и политическото безочие ще се върне към тях", каза още Шопов.

 

Станете почитател на Класа