Реформаторите събраха областните си лидери на първа среща

"Всичко се прави с хора. Държава се прави с хора и затова нашите взаимоотношения са важни". С тези думи председателят на ДБГ Меглена Кунева поздрави областните лидери на първата среща на партиите от Реформаторския блок, предаде БГНЕС.

Срещата съвпадна и с отбелязването на 24-годишнината от създаването на СДС. " Това е празникът, който преди много години ни даде възможност да "вдигнем очи" и да си мислим, че всичко е възможно и ще успеем. Това, че се събрахме след толкова години, не е случайно. Поздравления за всички, които го изрекоха на глас, или си го помислиха! И двете вършат работа", подчерта Кунева и продължи : "Можем да променим системата заедно, а това би станало човек по човек, защото така се трупа критична маса, която ще се справи с тази система, която сме се заели да отхвърляме вече трето десетилетие".

"До нас е това, че сме заедно и това, че сме разбрали силата и слабостите си и това, че България е член на ЕС и НАТО. И ние не можем да се свлечем толкова назад, колкото, ако не бяхме постигнали това. Тези членства се случиха, защото хората навън го поискаха", каза Кунева и подчерта, че хората са доволни, че партиите в РБ са заедно.

"Освободихме много напрежение между хора, които не са могли да работят заедно. Сега това може да се случи. РБ върви с добро темпо по отношение на обещанията си – обсъжданията дадоха плодове, а едно от най-хубавите изречения беше, че ние си спазваме сроковете", каза още Кунева, която съобщи, че РБ има икономическа програма, а програмата й за съдебната реформа е най-добрата в страната.

Реформаторите не очакват прекрасен парламент, защото нито свободата на медиите, нито изборният закон са наред и трябва да се правят трезви стъпки, твърди Кунева. "Най-важен е въпросът да бъдем народна партия – не популярна, не известна, а народна. Трябва да покажем, че дясното е и социално, и народно. Нашите усилия трябва да бъдат насочени към това всеки да се чувства по достоен начин, а затова е необходимо да имаме доверие помежду си", каза в заключение Кунева.

Били сме политически противници, разделили сме тежки думи, били сме и съюзници, и сме се разделяли, били сме и в една партия. Залогът на нашия политически съюз е огромен. Важно е да си дадем сметка дали България е интегрална част от ЕС, полезна за себе си, или е някаква Украйна – разделени в решението си да бъде в ЕС или не, с граждани, които искат да бъдат там и власт, която не иска? Дали вървим към повече власт за гражданите или мафията", заяви председателят на ДСБ Радан Кънев и очерта основните задачи на РБ.

"Нашата задача е да постигнем по-добър живот за хората. Когато се делим, не отговаряме само пред избирателите си, а пред всички български граждани, заради които това събиране има някакъв смисъл. Няма оцеляване без победа и можем да бъдем съюз в името на победата, а не коалиция на оцеляването. В момента се намираме в битка с по-силни от нас и трябва да се концентрираме върху най-важната битка, която предстои", каза още Радан Кънев.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев пожела на участниците в срещата да излязат по-силни от залата и да работят заедно за по-добро бъдеще на България. "На днешния ден, преди 24 години, започна всичко и беше даден стартът на демократичните промени и създаването на европейска България. През всички тези години имаше много събирания и раздели, за да предадем устрема на едни реторгранди сили , които управляват България и които ние не искаме да виждаме", каза председателят на СДС Божидар Лукарски. Според него сега трябва да се създаде същото, като преди 24 години.

"Поучили сме се, направили сме своите заключение и не искаме да позволим на същите онези сили да управляват България", категоричен бе Лукарски, който подчерта, че партиите от РБ са решени да бъдат заедно и да направят нещо, което да се бори със злото - заедно на всички избори оттук нататък.

Според председателя на НПСД Корман Исмаилов партиите от РБ имат еднаква оценка за това, което се е случило в новата история на страната ни - за тоталитарния режим, прехода, настоящето и бъдещето. "Най-важното е, че сме притежатели на общи идеи и ценности, а това е най-големият ни капитал и ресурс. През годините за хората, които учредихме НПСД беше важно да има справедливост, равни права и възможности за всички граждани, независимо от техния социален, икономически и етнически произход", подчерта Исмаилов, според когото е важно да живеем в страна, "в която човешкото достойнство е защитено и да изградим достойни институции в една правова държава".

Станете почитател на Класа