Сергей Станишев: След Нова година иде ред на антимонополните закони

"През 2009 година дадохме дума, че с цялата си дейност ще защитаваме българските интереси, а днес, пет години по-късно, основният български и европейски интерес е справянето с бедността.

Веднага след Нова година на дневен ред ще е цялостен пакет от много антимонополни закони,

като по пакета е постигнато съгласие и с министрите, и с ДПС", заяви на среща с партийния актив на София лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

"Промените засягат и начина на функциониране на банките, и правата на потребителите, и другите финансови институции, които в много случаи просто заробват хората, и правата на българските производители, които трябва да бъдат защитени, и проблемите в енергетиката, където също господстват монополи и потребителите са почти незащитени", казал още Станишев.

По думите му всичко това ще бъде в дневния ред на парламента още от началото на 2014 г.

"В диалог с всички заинтересовани ще решаваме и приемаме тези промени. Вярвам, че хората и икономиката ще започнат да чувстват ефектите от новата политика, насочена към възраждане на производство, на икономическия растеж, създаване на работни места", е казал още лидерът на БСП.

По думите му 4 години държавата е била най-неизрядният платец, бизнесът е бил рекетиран, отнемал се е бизнес, но

това вече се променя и хората започват да чувстват, че държавата е предсказуема.

"Наред с това, в следващия бюджет са заложени 500 млн., които ще бъдат насочени директно за регионални инвестиции за инфраструктурни проекти и нови работни места, които да покажат на цяла България нова, различна политика за сближаване на регионите", е казал още Сергей Станишев.

"Кампанията на ПЕС за борба с младежката безработица извоюва 6 млрд. евро извънредни средства за първите две години от следващия финансов период, но това не е достатъчно. Ще търсим допълнително финансиране", заяви още Станишев.

По думите му младежката безработица в цяла Европа е ужасен проблем.

"В Гърция тя е над 50%, в Испания е близо 60%, в България също е над средноевропейските нива", е отбелязал той.

Станишев е припомнил, че през следващата година България ще получи 50 милиона евро по линия на кампанията за борба с младежката безработица.

"Още този месец ще бъде изпратен до Комисията за одобрение националният план за действие по тази кампания, ще бъде осигурено и национално съфинансиране, за да може повече млади хора да започнат работа, защото

за един млад човек това е най-ужасното нещо - когато няма работа, той няма нито самочувствие, нито перспектива и това го унищожава като личност",

е заявил Станишев.

"Твърдо вярвам, че борбата с бедността трябва да бъде основен приоритет на бъдещия Европейски парламент", е заявила по време на срещата с членове и симпатизанти на софийската организация на БСП евродепутатът Илияна Йотова.

По думите ѝ борбата с бедността е мотото, под което трябва да премине предизборната кампания за европарламент.

Станете почитател на Класа