Депутатите отложиха гласуването на бюджетната рамка заради ВЕИ данъка

Парламентът отложи гласуването на рамката на бюджет 2014.

Предложението за отлагане на приемането на текста, който описва основните параметри на бюджета, беше на Менда Стоянова от ГЕРБ, която настоя първо да се разгледа разпоредбата за 20-процентната такса върху приходите на производителите на енергия от възобновяеми източници.

Стоянова се мотивира, че от таксата се очакват приходи от 160 милиона лева, които не са отразени в приходната и разходна част на бюджета в първия параграф.

След това беше прието и предложението на Йордан Цонев от ДПС Народното събрание да продължи гласуването на предложенията по първия текст, но без окончателната му редакция, след което да се дискутират и останалите текстове до разпоредбата за таксата за ВЕИ-тата, а после депутатите да се върнат и да гласуват окончателната редакция на рамката на бюджета. Не е нарушение на правилника, нито е прецедент, правено е и преди, посочи Цонев.

Вече трети час парламентът обсъжда на второ четене рамката на държавния бюджет за 2014 г.

Две са основните промени, които настъпиха между двете четения – намаляването на партийните субсидии с до 10 на сто и въвеждането на 20% - на такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи за производство на ток, припомня Дарик.

В проектотекстовете е записано и връщането на плоския данък на хората с доходи до минималната работна заплата в началото на 2015 г.

След като управляващите от БСП и ДПС се обединиха на семинара в Боровец, че партийните субсидии могат да бъдат намалени с до десет на сто, промените трябва да бъдат нанесени в пленарната зала. В момента се получават по 12 лева месечно на спечелен глас, което означава, че ако сумата се намали с 10 %, това е 1,20 лева или субсидията ще бъде 10,80 лева на глас месечно. 

Държавният бюджет трябва да бъде окончателно приет днес или утре. Правителствотои предвижда икономическият растеж за 2014 г. да бъде 1,8%. Толкова се очаква да бъдат инфлацията и дефицитът. Според прогнозите на управляващите БВП ще нарасне до 81,5 млрд. лева.

Станете почитател на Класа