170 милиона лева са предвидени за хора с увреждания

170 милиона са предвидени в бюджета за догодина за интеграцията на хората с увреждания, посочи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той уточни, че в бюджета за следващата година парите за политиките за интеграция на хората с увреждания, макар и скромно, са увеличени с 12 милиона лева и така сумата, която отделя правителството и министерството на финансите за политиките по интеграция на хората с увреждания вече са около 170 милиона.

Знам, че това е недостатъчно, но големият проблем на хората с увреждания не са единствено и само финансовите средства, а възможността те да се интегрират в обществото, посочи министърът.

По повод 3 декември - Международен ден на хората с увреждания - различни организации поставиха проблемите си на среща с премиера Пламен Орешарски. Липсата на достъпна архитектурна среда у нас, недостатъчната подкрепа за семействата, които се грижат за деца с увреждания, както и трудовата заетост са част от тях.

Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, заяви: Надяваме се да започнем да решаваме проблем по проблем, защото от това, което представяме в годините на всеки трети декември, виждаме, че твърде малко от тях са решени. Един от проблемите, които поставихме, е подкрепа на семействата, които се грижат за деца или лица с увреждания.

По-рано днес в интервю за БНТ Капка Панайотова от Център за независим живот каза: "Ние сме на ниво достъпна физическа среда. А в конвенцията на ООН за достъпност на хората с увреждания, която България е подписала между впрочем, там се говори и се изисква достъпност на и до социалния живот, нещо, което в България все още липсва."

Ако нещо е частично достъпно, то всъщност си остава недостъпно, заяви тя.

Мисля си, че в проблемите на хората с увреждания се оглеждат проблемите на всички хора. Абсолютно безсмислено е да направиш примерно скосение на тротоара от едната страна за по-лесното придвижване на хора с увреждания с колички и да не направиш същото такова от другата страна. В сферата на уврежданията някак си не се засяга темата за корупцията, а тя присъства там. Ако има нередности и недостатъчна достъпност на хората с увреждания например по отношение на транспорта - метро и наземни превозни средства, то това обикновено е в резултат на кражби някъде по системата, коментира още Панайотова.

Специализираните предприятия и кооперации за хора с увреждания да могат да участват в обществени поръчки, както и възможността за създаване на гаранционен фонд за подпомагане на тези предприятия, обсъдиха днес представители на тези организации на среща с премиера Пламен Орешарски.

„Поставихме въпроса за повишаване на заетостта в специализираните предприятия и кооперации за хора с увреждания. Удовлетворени сме от първите стъпки в насока подпомагане на малките и средни предприятия. Разчитаме много на спешното приемане на Закона за обществените поръчки и следващите стъпки за създаване на възможност на тези предприятия да участват в обществените поръчки и да се създаде по-голяма заетост", каза Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

В България по данни на Националния статистически институт от 2011 година, хората с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане са 480 000 души.



Станете почитател на Класа