"Прозрачност без граници": Корупцията трайно е хронифицирала България

България има сериозни проблеми с корупцията, която трайно се е хронифицирала в страната. Това коментира изпълнителният директор на „Прозрачност без граници” Калин Славов при представянето на годишната класация на „Трансперънси интернешънъл”.

Тази година класацията отрежда на България незавидното 77-мо място от 177 държави, заедно с Тунис и Сенегал. Показателите ни – 44 точки - са същите като преди година и значително по-лоши, както от средните за Европа и ЕС, така и от тези в страните от Балканския регион, с изключение на Гърция. Въпреки това Гърция е повишила индекса си с 4 точки за последната година, докато при нас няма движение напред.

В анализа на "Трансперанси Интернешънъл" се изтъква, че всяка държава с под 50 точки има сериозен проблем с корупцията.

Румъния е 69-та в света с индекс 43, Сърбия е на 72-ромясто с 42 точки, Македония и Черна гора делят 67-чо място с по 44 точки, Босна и Херцеговина са на 72-ро място с 42 точки), а Словения е 43-та с 57 точки. Турция е на 53-то място в света с индекс 50.

Бизнесът и експертите смятат, че в ЕС най-малко корупция има в Дания. При 100 единици от CPI за най-чиста държава тя получава 91, което й отрежда и първо място в света, споделено с Нова Зеландия. Следват я Финландия, Швеция, Норвегия, Швейцария и Холандия - всичките в Топ-10 на света и с индекс над 83 точки.

Станете почитател на Класа