Томислав Дончев: Всеки с различно убеждение и цел има право да напусне

ГЕРБ не се разцепва. Всеки с различно убеждение и цел има право, дори е достойно да напусне. Не е редно, обаче да остане в парламента, защото това е подмяна. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ, напускането на парламентарната група на колегата му Георги Марков в "Денят започва" по БНТ.Бившият министър, отговарящ за еврофондовете, е категоричен, че програмният период 2014 - 2020 ще започне с година закъснение. "Ако искаме 2014 г. да не е нулева трябваше да тече подготовка, сега със сигурност ще бъде нулева. Голяма е надеждата да не бъде и 2015 г. нулева. Предишният период 2007 - 2013 г. започна с две години закъснение", каза Дончев. Причината за закъснението е подготовката. Дончев обяви, че цялата информация е налична в масивите на държавната администрация. "Тя не се предава като тетрадка. Човек на отговорна позиция министър и зам.- министър трябва да познава системите и да не се учудва", заяви Томислав Дончев..

Според него има опасност от загуба на пари от изтичащия програмен период."Всичко зависи от това, което ще се случи до края на годината. Стискам палци и нямам политическо злорадство. Ако има загуба да е минимална. Големия риск , когато говорим за бенефициенти - общини, е да не се реже всичко наред", надява се депутатът от ГЕРБ. Той прогнозира, че ако това стане, ще има общини, които ще се откажат да изпълняват проекти от ОП "Околна среда".

Той не приема критиката за пропуски по негово време в диалога с ЕК. "Ако имаше такива щеше да се случи по мое време, а не 8 месеца по-късно. Като говорим за публичност наша е инициативата, че всички договори и проекти да са в интернет. Едно от основните изисквания всичко, което се е случило да бъде отразено и да има документална следа, не след година, две, а след 7 години", обясни Дончев.

Станете почитател на Класа