Йовчев: Засега няма да бъдат откривани нови бежански лагери

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза, че се правят проверки на адреси, където живеят бежанци заради информация, че на места има регистрирани повече от 100 души. Установили сме, че има външни адреси, на които са регистрирани даже повече от 100 души и в момента правим проверки, каза Йовчев пред журналисти в парламента.

По думите му това е практика, която са заварили при влизането си в МВР. Йовчев обясни, че хора, които живеят извън лагерите, изчакват решението на Държавната агенция за бежанците за статут на бежанец. Според действащото законодателство те могат да бъдат настанени на външни адреси, но за своя сметка, посочи Йовчев. Министърът каза, че в момента не възнамеряват да откриват нови лагери.

Разбира се, всичко зависи от обстановката и от това дали ще сработят предвидените мерки, допълни вицепремиерът. Според него е твърде възможно с разширение на действащите места и с инвестиция в изграждане на нормални условия за пребиваването на хората в тях да се реши проблемът.

Йовчев посочи, че при срещата си с генералния секретар на Върховния комисариат за бежанците към ООН Антониу Гутериш са получили разбиране за мерките за сигурност, които се предприемат за намаляване на нелегалния поток към страната. Министърът напомни, че първоначално част от тези мерки са били критикувани. Като пример той даде засилването на мерките за сигурност и недопускане нелегални имигранти да минат през нашата граница, и изграждане на места от закрит тип.

В отговор на репортерски въпрос Цветлин Йовчев каза, че според него трябва да има обществен дебат по отношение на наредбата за полицейска регистрация, в който да се обсъди какво и в каква степен трябва да се промени.

Станете почитател на Класа