Орешарски: Обществото ни е длъжник на цялата система на образованието

Има изследвания, които показват, че инвестициите в образование са с най-висока възвращаемост, спрямо всички останали инвестиции.

Това каза премиерът Пламен Орешарски в началото на срещата за обсъждане на проекта на стратегия за развитието на висшето образование за периода 2014-2020 г., цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят и министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова се срещнаха със студенти за да обсъдят стратегията. Знанието винаги е движело света от древността, припомни Пламен Орешарски и каза, че то е това, което е довело съвременна цивилизация до това равнище и което ще продължи да дава напредъка, прогреса и движението на човечеството към още по-високи технологични нива на развитие. Той посочи, че според изчисления, възвръщаемостта в знанието е повече от 6 пъти.

"В това отношение нашето общество, особено в последните двайсетина години е длъжник на цялата система на образованието, в това число и на системата на висшето образование", каза премиерът и подчерта, че въпреки нарастващия брой на университети и опитите да се модернизира системата, голяма част от завършващите абитуриенти предпочитат да завършат образованието си навън. Усилията трябва да бъдат насочени към повишаването качеството на нашето висше образование и превръщането на нашите университети в предпочитано място за обучение на всички наши студенти, а защо не на студенти от други страни, заяви премиерът пред студентите.

Станете почитател на Класа