Чавдар Трифонов, "Възход за Варна": Заповедите на Портних са нецелесъобразни

Преди дни варненци отново скочиха срещу кмета на града Иван Портних. След протестите им беше отменена забраната на кмета за влизане на коли в част от морския парк. Хората налепиха плакати върху централата на ГЕРБ, на които пишеше "Портних = ТИМ" и "Искаме изграждане на паркинги!". Причината за недоволството е абсолютната забрана, издадена от кмета Иван Портних, за движение на коли в новите участъци на Приморския парк. Въпреки разразилите се протести служителите в централата на ГЕРБ не излязоха да говорят с хората, а останаха заключени в сградата. Протестите дадоха резултат и областният управител Иван Великов на Варна отмени заповедта на кмета Иван Портних за недопускане на автомобили в източната част на Морската градина. Великов аргументира юридически решението, като изтъкна, че затварянето за коли на част от Морската градина - местност Салтанат, противоречи на редица закони, включително и на конституцията. Той посочи, че от правна гледна точка подобна заповед е незаконна.
В тази връзка пред Classa.bg изрази позиция бизнесменът Чавдар Трифонов, бивш кандидат за кмет на Варна, председател на гражданското сдружение "Възход за Варна":


Като активен и сравнително млад човек използвам всяка възможност да спортувам и да се разхождам в Морската градина на Варна и много се дразня на автомобилите в парка и по крайбрежната алея. Скоро даже преминаващ автомобил ме закачи с огледалото си, докато тичах. Заедно с това вярвам, че върховният обществен интерес в демократичните общества е точното спазване на законите. В тази връзка намирам заповедите на кмета Иван Портних за ограничаване движението на автомобили за популистки, юридически неиздържани, половинчати, дискриминационни и най-вече нецелесъобразни.

Създава се пушилка и буря в чаша вода, целяща да отклони вниманието от безбройните проблеми на Варна. Администрацията абдикира от отговорността и задълженията си, като пряко противопоставя групи граждани и дори индиректно насърчава конфликта. Прави впечатление факта, че очевидно има по-привилегировани живущи и инвеститори. Принципният подход изисква да се забрани движението на територията на целия парк (според ОУП), включително връзката към Пикадили парк, Почивка, Бризовете, Горчивата чешма и Долна трака. Също така, абсолютно безпринципно се правят изключения в издадените заповеди (завоалирани зад социални и морални мотиви). Нещо повече, дори и в момента знакът, забраняващ движението на акациите е поставен навътре в алеята, което облагодетелства заведения, жилищна сграда и автосалон/паркинг. Голяма част от проблемите днес са плод на действието/бездействието на общинската администрация и ОС и решаването им със спорни от юридическа гледна точка заповеди е най-малкото нецелесъобразно, защото само задълбочава проблемите, а не ги разрешава. Решението е единствено в предвидения в ЗУТ ред - моментално започване на ПУП.

Станете почитател на Класа