Бареков внесъл сигнал срещу "Каолин" в прокуратурата

Внесъл съм в прокуратурата сигнал срещу работата на "Каолин" и знам, че се работи. Това каза Николай Бареков пред жителите на град Меричлери, където дружеството на Иво Прокопиев добива варовик. В резултат на това водата на града е отровена с арсен.

"Ние искаме възмездие, заради това, че хора бяха тровени. Не е редно "Каолин" да трупа печалби на гърба на хората. Там един директор получава по 20 000 лева, а дружество продава своята продукция на десеторни по-високи цени на ТЕЦ-овете", каза лидерът на движение "България без цензура".

Той каза още, че тези дни е направена продажба на "Каолин", но понеже Прокопиев и Плевнелиев не работят почтено, това станало през офшорни компании. Така дружеството е продадено на малки фирми, които пък я препродават за големи пари. Тя е направена по класическа комисионерска схема. По този начин кредиторите ще пият по една студена вода. А в същото време хората боледуват и много от тях измират от рак. За пет години жителите са се стопили от 5 000 на 1 400, сочи статистиката.

Драмата на хората в Меричлери започва преди няколко години. На 22 февруари 2008 г. на "Каолин" е предоставена концесия за добив на варовик в землището на Меричлери. Тя е за срок от 35 години, с обща площ 814,227 дка и включва запаси за около 22 милиона тона. На 17 юли същата година фирмата подава в РИОСВ-Хасково уведомление за инвестиционно предложение за разкриване на кариера, което предвижда добив на 100 000 тона варовик годишно върху площ от едва 180 дка и срок на експлоатация 26 години. Голямо разминаване в цифрите не е грешка.

По закон, ако искаш да добиваш подземни богатства на площ над 250 дка, задължително трябва да се направи оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). При тази оценка се минава и през обществено обсъждане. Лошо, особено за закъсал бизнесмен и издател като Иво Прокопиев. Точно по това време работите му хич не вървят – кредитите се трупат, печалба никаква. Проблемът е решен като на 20 август директорът на РИОСВ-Хасково подписва решение, че няма нужда от ОВОС.

Така година по-късно кариерата започва работа. Без подробен устройствен план на площадката, какъвто няма и до днес, без промяна на статута на земята, каквато не е направена и до днес. Останалите нарушения на законите в държавата са само подробности от пейзажа. Така например през 2010 г. Здравната инспекция в Хасково, забранява използването на водата. Проблемът – завишено съдържание на арсен във водата, два пъти над максимално допустимата норма. В момента хората се снабдяват с водоноски.

На място има две – едната е до кметството, а другата до училището. Има и подвижни водоноски, които обикалят всички улици на града, но няма точен график кой и кога минава, а това е сериозен проблем за хората. Всеки има право на по 20 литра.

Проблемът може да намери два варианта за решение – пречиствателна станция или градът да се захрани от други източници. Според кмета на града, най-удачният и евтин вариант е да се направи пречиствателна станция. За нея и изграждането на нов водопровод биха били нужни около 6 млн. лева. От Межуведомствената комисия са отпуснати 2 млн. лева. с тях става възможно изграждането само на част от водопровода. Но за да бъде доизграден проектът изцяло, пари няма. Арсенът е отровен металоид, който се използва като пестицид в растениевъдството. Ако попадне в човешкия организъм, той уврежда трайно кожата, белите дробове, бъбреците, води до дисфункция на черния дроб, в много случаи и до рак. При поглъщане в малки дози ежедневно - води до хронична арсенова интоксикация, завършваща в крайна сметка със смърт.

В Меричлери Николай Бареков коментира още, че Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова са хората, наредили кабинета "Борисов", водени единствено от икономически интереси. Той каза, че до момента е внесъл в прокуратурата три сигнала срещу Бориславова и Борисов. Надявам се скоро да има и осъдителни присъди, заяви Бареков и обясни,че Бориславова е превзела СиБанк буквално за една нощ. И за няколко месеца тя излиза от там с 800 000 лева. Преди дни по този случай беше внесен сигнал, а днес главният прокурор Сотир Цацаров каза, че вече се работи по сигнала.
 

Станете почитател на Класа