ДАНС и НАП проверяват Борисов и Цветелина Бориславова

ДАНС и НАП извършват проверка на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова за финансови и данъчни престъпления, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.  Проверката започва след като преди дни лидерът на "България без цензура" Николай Бареков подаде сигнал срещу двамата в прокуратурата.   Той сезира обвинението заради това, че  Бориславова и Борисов са придобили СиБанк буквално за една нощ.  Бившата половинка на тогавашния главен секретар на МВР става шеф на надзора на банката два месеца след като лидерът на ГЕРБ оглавява професионалното ръководство на вътрешното министерство през 2001 г. Самата Бориславова призна, че от влизането си в "СиБанк" е спечелила близо 390 милиона евро. Цацаров потвърди, че е получил сигнала срещу Борисов и Бориславова. Той е изпратен за проверка, включително и до органите на Националната агенция по приходите, каза Цацаров.  Част от проверката се извършва и от ДАНС.
Всеки има право да заведе жалба в Съда по правата на човека, коментира днес Сотир Цацаров, помолен да коментира новината, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече е внесъл жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за това, че според него прокуратурата го е обвинила, нарушавайки презумпцията за невинност. 
„Не искам да припомням мотивите на решението на Европейския съд по правата на човека по делото Гуцанов относно точната личност, която е нарушила презумпцията за невинност, в конкретния случай със свое интервю, за да не прозвучи, като лична нападка. Иначе всеки има право да заведе такава жалба, Цветан Цветанов е гражданин на България и има такова право”, каза Сотир Цацаров.

Припомняме, че бившият общински съветник във Варна и настоящ депутат от левицата Борислав Гуцанов осъди държавата в Страсбург заради незаконен арест. Той бе арестуван в дома си на 31 март 2010 г. пред очите на семейството му от тежко въоръжени „барети”. В решението на Европейския съд по правата на човека се акцентира особено върху изявленията на тогавашния вътрешен министър Цветанов, в които той с категоричност обявява виновността на Борислав Гуцанов, с което грубо нарушава презумпцията за невинност.

Станете почитател на Класа