Пламен Орешарски се срещна с Виктор Понта

Министър-председателят Пламен Орешарски и румънският му колега Виктор Понта се договориха днес двете правителства да направят съвместно заседание през февруари 2014 г. в София, съобщиха от пресцентъра на МС. За участие в него ще бъде поканен и сръбският премиер. Целта е да се постигне по-добра координация между страните по проекти, които могат да бъдат реализирани по Дунавската стратегия.
Премиерът Орешарски е в Букурещ за откриващата се Среща на върха Китай – Централна и Източна Европа. Във водената от него делегация са министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и Димитър Греков. Срещата е съпътствана от икономически форум с участие на над 1000 представители от 16-те държави от ЦИЕ и на Китай.
Именно Дунавската и Черноморската стратегии премиерът Орешарски посочи като най-перспективни за осъществяването на проекти, които ще са от полза за България и Румъния. Той прикани ресорните министри да използват активно времето до февруари, за да уточнят проектите, които могат да бъдат одобрени на междуправителствената среща.Двамата правителствени ръководители се разбраха да бъде изготвен и общ механизъм на мониторинг по тези проекти. Стана ясно, че румънската страна вече има позиция по споразумението за сътрудничество с България, което трябва да бъде подписано на заседанието. Очаква се скоро то да бъде разгледано и от кабинета в София.
Акцент в разговора днес беше поставен върху трансграничното сътрудничество и енергетиката. Специално внимание беше обърнато на корабоплаването по Дунав и желанието то да е целогодишно. За целта ще се преразгледа споразумението от 1995 г. за т. нар. драгиране, чиито разпоредби в променените условия го правят неработещо. Предвижда се и закупуването на 5-6 плавателни съда, които да почистват реката и да позволяват корабите да се придвижват по нея независимо от сезонните промени.
По отношение на енергетиката беше обсъдено до съвместното заседание да бъдат набелязани големи общи проекти, за чиято реализация да бъдат привлечени и китайски инвестиции. Премиерът Орешарски помоли своя колега румънската страна да стартира възможно най-скоро процедурата по ОВОС на АЕЦ – Козлодуй, предвид българските планове за изграждане на нови мощности.
Двамата министър-председатели очертаха и други области, в които трябва да бъде засилено двустранното сътрудничество – регионално развитие, публичната администрация, земеделието, програмата Connecting Europe. Посочено бе, че ще бъдат разкрити представителства на реципрочна основа, които да информират бизнеса за законодателствата и административните регулации в двете страни. Предстои провеждането и на двустранен икономически форум.
На срещата беше обсъдено бъдещото членство на България и Румъния в Шенген, както и предстоящите доклади по мониторинговия механизъм за двете страни. "По редица показатели България и Румъния стоят много по-добре от други държави-членки", коментира премиерът Понта. Той посочи още, че "ако се държим заедно, ще имаме по-големи успехи". В тази връзка беше договорено в бъдеще двете страни да съгласуват своите позиции и когато е възможно – да излизат с общо становище.
"България и Румъния изживяха своето детство в ЕС, когато си доказваха кой е по-добър. Поучихме се от своите грешки и стигнахме до извода, че при активен диалог и съгласуване на общи позиции ползите са много по-големи за двете страни", подчерта министър-председателят Орешарски.
Заедно с колегата си Понта той обсъди и започващата утре среща между Китай-ЦИЕ. Двамата се съгласиха, че китайската икономиката е може би най-бързо развиващата се в света и сътрудничеството с Китай е полезно както за София и Букурещ, така и за Пекин.

 

Срещата премина в изключително приятелска атмосфера. Тя започна с думите на премиера Понта: "Пламен го считам на първо място за приятел. Стискам ви палци и ви пожелавам успех да постигнете всичко, което сте решили".

Станете почитател на Класа