Йовчев: Политическата криза и бежанците са основните заплахи за националната сигурност

Обществено-политическата криза у нас и военното положение в Близкия Изток са двете основни заплахи за националната сигурност на България.

Това посочва в доклада си пред Консултативния съвет за национална сигурност вътрешният министър Цветлин Йовчев.

В документа се казва още, че макар страната ни да има достатъчно ресурси и капацитет за приемане на нарастващия брой бежанци, системата за защита на сигурността не е достатъчна, за да противодейства максимално на рисковете и заплахите.

Вътрешният министър отбелязва, че по време на протестите у нас могат да се обособят две групи.

Едната са спонтанно протестиращите, търсещи промяна в държавното управление, а втората са така наречените платени участници, водени от организатори, преследващи политически цели.

„Обществено-политическата криза е резултат от процесите в обществото през последните повече от двадесет години, като остри проявления на негативните последици от тази криза са протестите от месец февруари до сега. Независимо, че поводите за ескалация са различни, причините за възникването на протестите са едни и същи, като повечето от тях са възникнали назад във времето. Една от основните причини за ескалацията на протестите през последните месеци е острото политическо противопоставяне", се посочва още в доклада.

Според Йовчев агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, са довели до разделение, омраза и напрежение в обществото.

Формирало се и трайно негативно отношение към политическите партии и хората, които се занимават с политика.

Станете почитател на Класа