Богомил Бонев: Не бежанците, а ксенофобията е проблемът

Консултативният съвет за национална сигурност при президента не беше свикан за основния проблем, който касае националната сигурност. По тази причина очакванията ми от днешната среща са доста сдържани, коментира Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи в кабинета "Костов".

По думите му основният проблем, който касае националната сигурност, не са толкова бежанците ("чисто хуманитарeн проблем, решим с възможностите на изпълнителната власт"), колкото нарастващата ксенофобия в обществото, свързана с бежанците.

Според него съветът е трябвало да бъде свикан още преди два или три месеца, защото в условията, в които се намира страната ни, ксенофобията може да доведе на власт човек, "пред който сегашните националисти да ни изглеждат като невинни деца".

Бонев подчертава, че заплахата е реална, и отправя съвет към българския държавен глава да я обсъжда и с извънпарламентарните лидери.

"Има недооценка на главната опасност, свързана с бежанците. А тя е вътре в нашето общество и заслужава обсъждането на такъв форум на най-високо ниво, но за съжаление не се сещат за нея", отбелязва бившият министър.

Той отправя критики към бившия МВР министър Цветанов във връзка с шумно прокламираната по негово време техническа готовност на границата ни по стандартите на Шенген. Според него това е било или лъжа, или самозаблуда.

"Предполагам, че са били самозаблуда, защото им се искаше чисто политически ние да бъдем допуснати в Шенгенското пространство, за което явно не сме подготвени", казва Бонев.

Станете почитател на Класа