Социологът Живко Георгиев: Следващият парламент няма да е по-стабилен

Г-н Георгиев, има ли промяна в политическата ситуация у нас?

Промени има, но те не са съществени. Тече някаква ферментация, но тя не се отразява на парламентарно представените политически сили. Процесът касае основно партиите в извънпарламентарното политическо пространство, където нови политически формации търсят място под слънцето. Да, песимизмът расте, институционалното доверие пада, но това не е нещо ново и не произвежда радикални алтернативи на статуквото. Което означава, че на евентуални избори не можем да очакваме чудеса.

Какво се случва в Реформаторския блок?

Реформаторите засега са костелив орех за социологическите изследвания. Марката, сама по себе си, още не е достатъчно силна. В пряк въпрос „За кого бихте гласували на избори?“, Реформаторският блок събира между 2 и 3%. В изследванията този процент достига 6-7, защото агрегира симпатизантите на отделните политически сили, които влизат в блока – тези, които биха гласували за ДСБ, за „България на гражданите“ и т. н. В този смисъл Реформаторският блок показва потенциал, но не е гарантирано, че ще го има в парламента.

В контекста на бежанската криза, очаквате ли засилен националистически вот? Какво ще се случи с „Атака“, появиха се и нови националистически партии?

Бежанската криза и въпросът за продажбата на земя на чужденци работят по-скоро в полза на „Атака“. Новите националистически формации засега не взимат гласове от симпатизантите на Волен Сидеров. А и първо предстои да разберем дали новите националистически партии ще бъдат регистрирани и оттам - дали ще бъдат допуснати до избори. Те са лош симптом за общественото здраве и прекаленото вторачване в тях всъщност им прави безплатна реклама. Има потенциал за националистически вот, но той не е толкова радикален. Все още най-силни в това поле са „Атака“ и НФСБ. Те вече не са толкова радикални и антисистемни, колкото бяха в началото.

Как ще коментирате заявката на Николай Бареков да стъпи на политическата сцена?

Този проект е може би най-динамичен през последните месеци. Още не е ясно „България без цензура“ как ще се регистрира – дали ще бъде монолитна партия или ще има отворен, коалиционен формат. Безспорно, проектът на Бареков е единственият от новите политически сили, които социологическите изследвания регистрират. Той е в стадий на трупане на подкрепа. Не бих се учудил, ако при предсрочни избори, „България без цензура“ успее да прескочи 4%-ната бариера.

Задават ли се всъщност предсрочни избори?

Всички се уморихме да разсъждаваме по темата. При тази политическа ситуация, те остават възможни, но в крайна сметка, всички избори, които биха се случили преди края на 4-годишния мандат на това правителство, биха били предсрочни. За мен са малко вероятни преди евроизборите, които са през месец май, догодина.

Протестите обаче продължават. Това как влияе на политическата ситуация?

В протестите историята проявява своята ирония. Условно казано, те всъщност консолидираха подкрепата за управляващите. Не е разколебан електоратът нито на БСП, нито на ДПС. Известно колебание имаше у симпатизантите на „Атака“, но ситуацията с бежанците даде нов импулс и за тях. ГЕРБ също се консолидира, вече не се изживява като алтернатива на статуквото. Подкрепата за него не расте. Така че не виждам драматични размествания на пластовете в електорална плоскост. Това означава, че не са много вероятни предсрочни избори.

Би ли могъл президентът Росен Плевнелиев да наклони везните в такава посока?

Той героично се опитва от няколко месеца да направи това, но очевидно не успява. Подкрепата за него пада и той не се възприема като значим фактор. Росен Плевнелиев прекалено рано взе страна и подкрепата за него е сведена до доверие от страна на симпатизантите на ГЕРБ и на Реформаторския блок.

Това ли са възможните лагери в един следващ парламент - ГЕРБ и Реформаторския блок срещу БСП и ДПС?

Следващият парламент вероятно ще е пъстър, ако влязат „България без цензура“ на Бареков и НФСБ. Каквито и да са конфигурациите, не бих отписал отново като фактор „Атака“. Толкова пъстър парламент обаче няма да е много по-стабилен от сегашния, защото ще зависи от волята на малки партии.

 

Станете почитател на Класа