В окупацията на СУ имаше задкулисна намеса, смята ректорът на Алма Матер

В окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" имаше намеса, негласна, задкулисна. Това заяви ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев, цитиран от  БГНЕС.

Аз предупреждавах студентите от началото, че безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат, имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Имаше такова нещо, но то е неизбежно, който и да направи протест в България ще има политическа сила, която ще се пита да го използва, добави проф. Илчев.

В Софийския университет окупирана остава само Аулата. Проф. Илчев обаче категорично отказва да нарича ограничаването на достъпа до университета "окупация". Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, говорим за акция на студентите, коментира той. От началото на акцията сме се срещали всеки ден, а някои дни и по няколко пъти, обясни ректорът. Никога не сме имали проблеми с комуникацията със студентите, невинаги сме се съгласявали един с друг, уточни той.

Проф. Илчев заяви, че празникът на университета все пак ще се проведе на 25 ноември в Аулата, както е традицията. Всеки ден сме разговаряли със студентите и сме ги призовавали да търсят друг ефективен начин на протест, продължаваме да разговаряме и да ги убеждаваме, каза още Илчев.

От ректорското ръководство на университета съобщиха днес, че още вчера заповедта за компенсиране на пропуснати занятия е публикувана на интернет сайта на университета. Има график, по който деканите трябва да организират пропуснатите занятия, като това ще става основно в съботните дни до края на годината. Някои студенти ще трябва да учат и на 27, 28 и 30 декември, както и на 2,3, 4 януари.

Станете почитател на Класа