Йовчев: Кризата ще се реши, въпросът е на каква цена

Предсказуем съм. В момента гледам да не се поддавам на емоциите. Защото във време, когато са нажежени страстите, е добре да съм спокоен.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Той обяви, че в момента сме в сериозна политическа криза. Ако не я овладеем, ще има тежки последици. Такава криза намира решение, но въпросът е каква цена ще плати обществото.

По повод поисканата от Волен Сидеров оставката, а и неодобрението на хора от БСП Йовчев заяви, че вероятно е така, но знае какво да прави. "От тук нататък изпълнявам плана стъпка по стъпка. МВР стана гарант за сигурността в страната. Никой не ми пази гърба, но не ми пука дали утре ще съм министър" каза той. Искането от Сидеров на оставката за него е нещо нормално.

В момента ако се поддам на каквото и да е, ще е фатално. Няма да се поддам. За упреците, че е изплатил повече полицаи да охраняват парламента, отколкото е имало нужно. Видя се защо е била необходима толкова много полиция. Полиция ще има колкото трябва, за да няма насили. Оценявам и обективната оценка на главния прокурор за действията на полицията. Имаше опити за погром над парламента, заяви Йовчев. Той не изключи, че ако е било допуснато да се потроши парламента, след това протестиращите са щели да използват това като претекст за искането на предсрочни избори.

Да се организират протести, включително да се финансират, не е противозаконно. Но да се предизвиква насилие, това е нарушение. И ние ще хвърлим всички сили това да не се допусне, заяви Йовчев.

Човек, който гледа назад, не може да върви напред. Ако го правим това, винаги ще се спъваме, коментира вътрешният министър кадровите си перипетии в миналото. За насилието пред парламента Йовчев поясни, че полицията внимателно е отстранявала протестиращите. В нито една държава от ЕС няма да допуснат подобно поведение като на протестиращите. "Покрай снимката с окървавеното момче, не бяха пуснати други – с предизвикателства от страна на протестиращите", поясни министърът. Той благодари на полицаите, защото "ако тези момчета подгънат крак, ще е много зле за държавата". В едни случаи техните действия са опазване на имущество, в други е предотвратяване на насилие, поясни Йовчев.

За окупацията на СУ той подчерта, че университетът е автономен. Не е добре, че е окупиран, но ако някой смята, че е незаконна окупацията, това трябва да е ректорът, според министъра.

"Не ми се вижда като реална цел искането за избори. Искаше ми се да видим конкретни неща, които да бъдат поставени, примерно промяна на изборния кодекс или административни промени", коментира Йовчев.

За бежанската вълна министърът заяви, че се надява тя да не стигне до 200 хиляди. В момента има над 10 хил. нелегални имигранти, които са задържани. Над 1000 ще бъдат изведени извън страната. 8000 търсят убежище и по закон трябва да се отнасяме към тях като към такива, които търсят убежище. От тях 3000 нямат основание за това. По закон в момента тези хора могат да бъдат настанявани. След като местата от открит тип, където ги настанявахме, свърши, ние ги пускаме на свободни адреси. Има проблем и с това, че след като им се откаже статут на бежанци, те имат право пак да подадат. Затова ще бъде направена промяна на закона.

Работим по призната международна методика. Израел ще ни помогне не само с противодействието на тероризма , а и с противодействие на кризи, увери Йовчев.

В момента Турция изпитва също тежка криза от големия брой бежанци, каза министърът. Но не мога да обвиня Турция, че прави нещо целенасочено. Не мога да приема такава конспиративна теория, че чужда страна съдейства на бежанците да преминат границата, категоричен е Йовчев.

Станете почитател на Класа