Станишев: Екшъните по улиците са добре финансирани и режисирани

Немалка част от екшъните е добре организирана и политически, и финансово, и медийно, и сериозно режисирана.Така коментира случващото се около парламента лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна днес. Коалиция за България никога не е отричала правото на протест на всеки един български гражданин, никога не е отричала различните гледни точки, изтъкна той. Но допълни, че е неприемливо да има шантаж и едно мнозинство да налага своята воля над всички останали българи. Много права тези месеци бяха нарушавани системно и това се възприемаше за нормално - правата на софиянци да се придвижват свободно, правата на депутати да влизат и излизат от НС, правото на студентите да учат също е нарушено, категоричен бе Станишев.

Станахме свидетели на опит за метеж от хора, организирани и докарани от Благоевград, Пловдив , Кюстендил групи на ГЕРБ, които се опитаха да окупират и превземат НС. Полицията, въпреки провокациите и блъскането и опитът за пробив, показа стоицизъм и невероятно търпение, за което заслужават благодарност, посочи от трибуната лидерът на БСП.

Големият въпрос е как и защо се стигна до тези грозни сценки завчера и какво предстои за страната и за хората оттук-нататък. Българският преход е тежко разочарование за хората. Винаги е имало и разделение и противопоставяне, но наред с това са били поставяни и национални ценности - плуралистична демокрация, членството ни в ЕС, изтъкна Станишев.

По думите му тези ценности започнали да се рушат в последните 4 години, защото една партия наложила противопоставянето. В голяма степен за тези 4 години се изгради авторитарна държава - като отношение към българския парламент, като начин на вземане на решение, но лично централизиран като интереси на много тесен кръг хора, каза от трибуната червеният лидер.

Тази власт загуби доверието на повечето българи на изборите на 12 май. Причината за постоянно изострящото се и ескалиращо напрежение е стремежът за политически реванш и реставрация на режима на г-н Борисов. Това е истинската причина на изострящото се напрежение, защото не могат да се примирят, че са в опозиция, категоричен бе Станишев.

Ние станахме свидетели, че е заклеймяван всеки, правят се черни списъци, възмути се той. По думите му този начин на правене на политика е пряк път към фашизъм защото в основата му е нетърпимост към различния.

Потресаващо е, че политически лидери, които се обявяват за носители на нов морал, за символ на промяна и демокрация, по никакъв начин не се разграничават от подобни внушения, поведение и манипулация, посочи Станишев. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа