Само 13 деца от 2 500 болни у нас имат инсулинови помпи

На световния ден за борба с диабета отново констатирахме, че страната ни изостава от съвременното лечение . Само 13 деца имат поставени инсулинови помпи, защото другите не могат да си го позволят. „Дайте шанс на българските деца с диабет да са равностойни с връстниците си от Европа”- призова доц. Мая Константинова, ръковдодител на Университетската клиника по детска еднокринология на среща по повод 14 ти ноември – световния ден за борба с диабета.
230 милиона от населението на земята страда от диабет, от които близо 5 милиона са с т.н. диабет тип 1.
Това е и една от най-широко разпространените хронични болести в детската възраст. Статистиката сочи, че всяка година в света повече от 65000 деца под 15 години развиват този диабет – при него лечението е единствено и само с инсулин ( жлезата няма собствени резерви)
В България регистрираните деца са около 2500. За съжаление страната ни изостава изключително много по отношение съвременните начини и методи за лечение с инсулиновите помпи, при които дозировката на инсулина е изключително прецизна и гарантира отличен контрол на стойностите на кръвната захар.
„В институциите ни няма визия за бъдещето на болните деца с диабет- коментира доцент Константинова. В Македония и Словения всички деца имат помпи и консумативи за тях, осигурени от държавата и това им гарантира предпазване от иначе жестоките усложнения на диабета.”
У нас само 13 деца имат такива апарати. Съвременният начин на лечение се заплаща единствено от родителите и струва окло 7 до 10 хиляди лева за помпата и окло 500 лева месечно за консумативите й.
Професор Райна Петрова допълни, че инвестицията в инсулинови помпи за деца е инвестиция в превенцията на здравето и е доказано по-малка като разходи от средства, които се харчат от държавата за други заболявания.
Екипът на Университетската клиника по детска ендокринология е всеотдаен, но малък, за да отговори адекватно на нарастващите потребности за обученето на пациентите и техните семейства. А грамотното отношение към заболяването е ключ и за успеха в преодоляването му.
„Необходими са детски психолози, екип от диетолози, медицински сестри – заяви доц. Константинова. Стресът на всеки родител при новооткрит диабет е огромен и е нужно време и последователност в обучението, защото информащията, предадена наведнъж, не се възприема.
За диабета трябва да се говори открито и сериозно, защото той е тежък социален проблем – ако не се лекува адекватно, усложненията му винаги са свързани с инвалидизиране.
 

Станете почитател на Класа