Окупацията на Ректората - поне до неделя

Около 11 ч. тази сутрин край Народното събрание започнаха да се събират протестиращи студенти. В парламента в момента тече обсъждането на първо четене на държавния бюджет за 2014 г. Загражденията около парламента тази сутрин са от масивен метал, а не по-леките решетки, които снощи бяха пробити.
Поне до края на седмицата ще продължи окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски", каза за Дарик радио Ивайло Динев, който е един от организаторите на студентската окупация. По думите му администрацията и ректорското ръководство на висшето училище ще бъдат допускани до сградата, за да могат студентите да кандидатстват за стипендии и да се явяват на държавни изпити. Според Динев решението окупацията да бъде продължена е било взето от „Ранобудните студенти" след вчерашните сблъсъци между полицията и протестиращи пред сградата на Народното събрание.
По думите му окупацията не може да прекъсне сега, защото студентите вече са наясно, че управляващите се страхуват от тях и са по-близо до целта си, а именно оставката на правителството:
"Окупацията трябва да продължи. Това е наше задължение след случилото се вчера - имаше пребити студенти. Много от нас получиха травми, много от нас бяха арестувани или вкарани по болниците, няма как в такъв момент ние да сваляме окупацията или да преминаваме към друга форма на протест. По-скоро ще останем тук и ще продължим с външния натиск, с акции като вчера, които предизвикват явно страха на властващите и на служителите на реда".
Според Ангел Златков от окупаторите на Ректората, хората са позволили ескалация на напрежението на вчерашния протест, защото са отчаяни от ситуацията, в която живеят: „Вчера беше даден един модел на целодневна блокада на Народното събрание. Днес отново в 10.30 часа ние ще излезем и с жива верига, ще блокираме входовете на парламента. Така ще бъде поне до края на седмицата. Нашата цел е оставка на правителството и сме готови на всичко, което не провокира насилие. Окупацията на цялата сграда на Ректората продължава и най-вероятно ще продължи още дълго време". Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в университети в столицата и страната, преподаватели и обикновени хора.

Станете почитател на Класа