40 000 младежи са потомствени безработни

В България се създаде нов феномен – потомствени безработни. Това са 40 000 млади хора между 15 и 29 г., на които и родителите са безработни.

Това каза председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на дискусия за младежката безработица, организирана от ЕК. Според него тези младежи никога не са имали работно място, имат ниско образование и са без квалификация. "За тях пазарът на труда е затворен завинаги", смята Данев.

Според данните на БСК всеки четвърти безработен младеж е с висше образование. 30% от безработните млади хора никога не са започвали работа, почти толкова са младежите, които нито учат, нито работят. Тревожна е и тенденцията за оголването на цели професионални направления в икономиката, смятат от камарата. Средноквалифицираните кадри са на изчерпване и това води до феномена на места за хора със средно техническо образование да работят инженери. Затова близо 30 на сто от всички работещи в България са свръхквалифицирани за длъжността, която заемат. Липсват ИТ кадри, заварчици, монтьори, асансьорни техници, трактористи.

Според Божидар Данев едно от решенията за справяне с младежката безработица е средствата от субсидираната заетост да се насочват към фирмите, а не към общините, защото бизнесът може да им предложи по-качествена работа. / БГНЕС

Станете почитател на Класа