Станишев: Би било престъпление да върнем властта на ГЕРБ

Би било престъпление да върнем властта на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия.

Според него само два политически субекта ще се борят за властта - ГЕРБ и БСП, защото Реформаторският блок е раздробен. В момента не е време за предсрочни избори, защото имаме правителство, което работи, категоричен бе той.

Това, което наблюдавам, ми напомня етапи, през които сме минали и не са донесли нищо добро, каза Станишев и направи ретроспекция: "Какво настъпи след първите студентски стачки? - Дойде управлението на СДС. И какво настъпи? - Разбиването на селското стопанство". Втората вълна протести през 1997 г. пък доведе до приватизацията на безценица, припомни той.

Според него, ако правителството падне, последиците са ясни - служебен кабинет, назначен под диктовка на Борисов, избори, назначаване на структури, отново под диктовката на ГЕРБ, и възстановяване на статуквото.

Четири години всеки инакомислещ трябваше да бъде сгазен и подчинен. България трябва да се отърси от това. Дори протестите в някакъв смисъл са доказателство, че страхът изчезна, каза Станишев.

Той подчерта още, че не вярва Пламен Орешарски да подаде оставка," защото съзнава своята отговорност".

Орешарски е премиер със собствена позиция и визия, каза Станишев и отрече да му налага каквото и да е било. Всеки, който го познава, знае, че ако той не приема нещо вътрешно, няма кой да го накара да се съгласи с него, каза той.

Лидерът на БСП отрече и властта да се "крепи на средния пръст на "Атака". Според него националистическата партия просто изпълнява обещанието си - да не допусне ГЕРБ да се върне във властта.

Запитан за контрапротестите, Станишев каза, че БСП не търси противопоставяне. Но на два пъти, когато е имало опасност от провокация край Парламента, партията е разрешила на структурите си да дойдат в София, за да покажат подкрепата си - нещо, за което те отдавна настоявали.

Той също така каза, че няма нищо вярно в твърденията, че съпругата му управлява страната.

Смущава ме, когато бивш президент и лидер на БСП говори същото като Боорисов и Цветанов, каза Станишев, визирайки Георги Първанов.

На въпрос дали се плаши от бившия президент, той отговори: "Не се плаша от никого".

Преди предаването пред сградата на парк-хотел "Москва", откъдето се излъчва "Всяка неделя", се събраха протестиращи, които чакаха Станишев. Помолен да коментира как ще си тръгне, лидерът на БСП каза: "Трудно се води разговор при виокове, за съжаление."

Станете почитател на Класа