Временна анкетна комисия ще проверява „калинките“ на ГЕРБ

Този четвъртък депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация от август 2009 до март 2013 г. Гласуваха 187 народни представители, от които 186 бяха „за", а един се въздържа. Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутатите от ГЕРБ обхвата на комисията да се удължи до 31 октомври 3013 г. с цел да се проучат и назначенията на сегашните управляващи. За председател на временната анкетна комисия депутатите избраха социалиста Таско Ерменков.

Членове на временната комисия са Цвета Караянчева и Ирена Узунова от ГЕРБ, Таско Ерменков и Мариана Тотева от Коалиция за България, Четин Казак и Ахмед Башев от ДПС, Венцислав Лаков и Кристиан Димитров от „Атака".

Повече от три часа продължиха дебатите за създаването на комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, направена от предишното правителство.

Естествено идеята на ДПС предизвика пореден скандал между управляващите и опозицията, както и отправяне на взаимни обвинения.

ОТ ГЕРБ поискаха периодът на проверка да обхване и октомври тази година.

Въпреки че идеята за създаването на тази комисия е на ДПС, от движението не бяха много активни в дебатите. Все пак Четин Казак аргументира предложението:

„Винаги при едно управление е имало и политически елемент в назначенията. За съжаление, обаче, особеното при ГЕРБ е в мащабите на партизирането на назначенията и превръщането на демократичната конкурсна процедура в параван, зад който процъфтяват субективизмът и възнаградената с държавни постове лична и партийна лоялност".

По време на дебатите се стигна до ескалиране на напрежението. В емоционалния спор се включиха Таско Ерменков от левицата и Снежана Дукова от ГЕРБ.

„Нека покажем на хората, които са ни избрали, че най-после искаме държавата да работи за тях, чрез една професионална администрация да покажем, че окончателно сме загърбили партизанщината", обясни Ерменков.

„Г-н Ерменков, Вие знаете ли и участвате ли в назначение на тайни общества", попита го Снежана Дукова от ГЕРБ.

На свой ред Ерменков й обясни, че не членувал в никакви общества, „които не са законно регистрирани.

Размяната на остри реплики не спря дотук. Последва нов спор - този път за конкретни назначения.

„Първата седмица на формирането на този кабинет един зам.-министър в силово ведомство привиква всички директори на дирекции и им заявява следното: „Уважаеми господа, пригответе си по 50 хил. лв. за да останете, защото навън чакат на опашка хора, които ще дадат 100 хил. лв. за да вземат вашите позиции", коментира Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Кой влизаше по къщите и организираше акции, кой направи така, че държавата да е в окаяно състояние? Нямате ли поне малко срам от това, което се случи?", попита го Борислав Гуцанов.

Парламентът обсъжда създаването на временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, направена от предишното правителство.

Идеята е внесена от ДПС.

 

Станете почитател на Класа