МВР се отказа от ротациите след протест на полицаите

МВР отмени изцяло заповедта на вътрешния министър Цветлин Йовчев за ротации на полицаи между Районните управления в София. Това съобщи зам.-вътрешният министър Васил Маринов след среща в министерството с представители на засегнатите полицаи.
Маринов е разговарял по телефона с вътрешния министър Йовчев, който в момента е във Вашингтон и са се разбрали за отмяната. Подписът за нея е сложил Маринов.
Зам.-министърът призна, че министерството е направило грешка. Заповедта не е била стикована с полицаите и те са я научили изненадващо. Отивайки на работа днес сутринта, те разбрали, че трябва да са на служба в друго районно. Заповедта е касаела 300 патрулиращи полицаи, стана ясно след срещата. От самите синдикати пък обясниха, че полицаите трябвало да отидат на новата си месторабота без начислено оръжие и обясниха спецификата на дейността си.
По-рано през деня столични полицаи излязоха на улицата пред районни полицейски управления в София в знак на протест срещу заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с която се местят (ротират) полицаи от едни РПУ в столицата в други районни управление. Случващото се е безпрецедентно за военизирано ведомство като МВР, където неизпълнението на заповед се смята за престъпление. Мотивът да се приеме тази заповед е оптимизиране на работата и по-голяма ефективност, коментира главният секретар пред медиите. Той припомни, че има практика в европейските държави за периодична ротация на състава.
В момента министърът на вътрешните работи е на работно посещение в САЩ.


Станете почитател на Класа