Студентският съвет към ВТУ се обяви против изразяване на политически пристрастия

Студентският съвет към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” се обяви против изразяване на политически пристрастия и на протест към дадена политическа ситуация в държавата. Председателството на Студентския съвет излезе с декларация, в която се казва, че това е нарушаване на учебния процес, морала и академичните принципи в науката.„Без значение какво е управлението в България и какви са политическите възгледи на всеки от нас – дали подкрепяме, или не подкрепяме сега действащото правителство, място на тези проблеми и разрешаването им не е в университета. Велико Търново е старопрестолният град дал на България съвкупност от дух, изкуство и култура и ще продължава да го прави.

Ние призоваваме всички да се обединят около великотърновската Алма Матер, която е достоен приемник на Старопрестолната търновска книжовна школа на Патриарх Евтимий. Нека в дните на разединение на нацията, ние да предложим алтернативата – обединение в името на академичните принципи. И да не забравяме, че ни е оставен един завет от дедите – „Съединението прави силата”, се казва в декларацията на Студентския съвет.

Междувременно ръководството на Великотърновския университет се опита да проведе преговори със студентите-окупатори. Заместник-ректорът по учебната дейност на университетa Милен Михов призова студентите да освободят аудитория 321 за провеждане на нормален учебен процес. Той ги покани на разговор в кабинета си, но студентите отказаха.

Те заявиха, че ще продължат окупацията на аудиторията, дори и през нощта. По повод срещата с евродепутата Филиз Хюсменова, която е насрочена в аудиторията за 14.30 часа, студентите казаха, че могат да позволят да се проведе, но с тяхно присъствие.
Студентите са започнали събиране на подписка в подкрепа на окупационния режим в 321 аудитория.

Ръководителят на протестите Светлин Тачев заяви, че само за половин час са се подписали 50 студенти. В 18.00 часа ще се проведе студентско събрание за уточняване на действията им оттук нататък.

Станете почитател на Класа