Обмислят въвеждане на социални услуги, вместо раздаване на помощи

Ваучери за социални услуги, вместо социални помощи. Това обмисля да въведе пилотно от следващата година социалното министерство, съобщи министър Хасан Адемов. Идеята ще се използва в няколко сфери на социалното подпомагане след постигнато съгласие със синдикати и работодатели. Адемов съобщи още че се обсъждат 7 варианта за раздаване на коледни добавки на пенсионерите, но вариантът за добавка от 50 лв. за всички пенсионери е невъзможен.

В края на следващата година или в началото на 2015 г. трябва да има друг тип модел на социално подпомагане, какъвто има например в Белгия - т.нар. подпомагане на предоставянето на услуги или ваучерна програма”, коментира министърът на труда и социалната политика по време на семинар в Разград. По думите му, ако социалното подпомагане се ориентира под формата на ваучери за почасово подпомагане ще бъде направена първата стъпка за оптимизиране и рационализиране на средствата за подпомагане.

Според него няма корелация между увеличението с малки стъпки на парите в социалната сфера и удовлетвореността на бенефициентите и това налага промени в системата на социално подпомагане. Тази консервативна система на социално подпомагане в момента трудно може да бъде променена без революция. Промяната може да стане само след достатъчно широка дискусия и постигнато съгласие, подчерта министър Адемов.

Той уточни, че бенефициентите на новия модел на социално подпомагане - предоставяне на услуги чрез ваучери почасово, могат да бъдат различни - семейства с деца, безработни младежи до 29 г., семейства, в които има хора с увреждания. Ако постигнем съгласие със социалните партньори, със Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, с Обществените съвети, можем още през следващата година да приложим пилотен проект в няколко сфери на подпомагането, за да може в рамките на същия финансов ресурс да постигнем по-добри резултати, посочи министърът.

Министерството на труда и социалната политика подготвя няколко нови програми, които да са по-ефективни и целят да се намалят по-пасивните програми от типа „От социални помощи към осигуряване на заетост”, съобщи на семинара зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Програмата „Възобновяване на българската гора” цели наемане на безработни за извършване на лесокултурни дейности, най-вече залесяване. Тя ще се осъществява съвместно с Министерството на земеделието и храните, което ще предоставени средства за посадъчен материал и инструменти. Друга подготвяна програма, съвместно с Министерството на културата, е „Клио”, която ще продължи до края на 2015 г. Ще се наемат безработни, които първоначално ще бъдат обучени като помощник реставратори, помощници при разкопки, градинари. Друга програма е насочена към хората на социално подпомагане, които 14 дни в месеца полагат общественополезен труд, разясни Янкова.

Станете почитател на Класа