БСП се чуди дали да сезира КС за мораториума върху продажбата на земя

Намерението на ДПС да сезира Конституционния съд за решението на НС за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци развълнува БСП. Атанас Мерджанов от БСП каза, че  всяка партия има право да сезира КС и да търси подкрепа.  И побърза да коментира, че това решение на ДПС "по никакъв начин няма да наруши отношенията ни".
От лаконичните му коментари стана ясно, че червените нямат решение дали да се включат в искането на ДПС за сезиране на КС. Според Мерджанов, логично е от ДПС да търсят нужните подписи от депутатите, които не са гласували „За" мораториума.
Все пак червените споделиха, че не се гордеят особено с вчерашния си вот. От ДПС пък са категорични, че много внимателно ще обсъдят създалата се ситуация с мораториума. Най-вероятно, по думите на Христо Бисеров, действията на партията ще бъдат обсъдени на най-висшия партиен форум Централния съвет. Отнасяме се много сериозно към темата, каза той.
Самият Бисеров бил изненадан от вчерашния развой на събитията.
Павел Шопов от "Атака" определи като тъжно разочарованието на социалистите заради вчерашния им вот и това, че може би ще застанат зад ДПС за сезирането на КС.
Явно някой някъде им е дръпнал конците и те се притесняват, подчерта националистът. Това беше въпрос на избор - да се наредиш сред националните предатели или да застанеш до българските позиции така, както от "Атака" ги защитаваме, посочи още Шопов.
Той заяви още, че си дава сметка, че темата не е приключила с вчерашното гласуване. От тук нататък нашата борба ще продължи, закани се националистът. Вчера това беше исторически акт, той надхвърля значението дори като гласуване, убеден е Павел Шопов.
Вчерашният акт е бил акт на запазване на националното достойнство, „първи бунт срещу това, което ни се свежда от Брюксел", според атакиста. Според него вчерашният вот се равнява на Съединението.
От ГЕРБ пък атакуваха, че Станишев еднолично разпоредил на депутатите си как да гласуват. Според мен не ПГ на БСП, а г-н Станишев е взел решението и е наложил на групата, смята Менда Стоянова. Според герберите въпросът за мораториума е принципен и вчерашното гласуване целяло само да се накара МС да започне да работи в правилната посока. В крайна сметка е важно да запазим националното богатство, смята и Цвета Караянчева.

Станете почитател на Класа