Кунева: Съгласието между ГEРБ, БСП и "Атака" по мораториума за земята е подготовка за избори

Постигнатият консенсус между ГЕРБ, „Атака“ и БСП за мораториума за продажбата на земята на чужденци говори, че партиите се готвят за избори и се опитват да се позиционират. Това заяви лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева по БНТ. Според нея, въпреки че парламентът прие решението, управляващите ще се откажат от него и няма да се стигне до санкции от страна на Брюксел.
„Всичко това е само подготовка за избори, те ще се откажат от решението, ще дрънчат оръжия и накрая ще кажат, че се отказват заради лошия Европейски съюз“, коментира тя и добави, че дори и депутатите, приели решението, знаят, че то няма да бъде одобрено от останалите страни в Общността.

Според нея сега е много по-удобно да се говори за мораториума, въпреки че никой не разчита да мине в Брюксел, вместо за истинските въпроси, които са кой притежава наистина земята и какви са т. нар. инвестиционни фондове със специално предназначение главно с руско участие. „Няма наредени на опашка швейцарци с лилавите им крави, които да дойдат и да купят българска земя , нито французи нито германци“, каза още Кунева.
В същото време има 4 милиона декара, които са необработваеми, земята пустее и голяма част от бедността в Северозападна България се дължи именно на това, а причините според нея са няколко. Не е ясна собствеността на земята, защото съдебната система не работи и възстановяването не е направено добре, отбеляза тя. Освен това кражбите на земеделска продукция са сериозни, а никой не иска да бъде лишен от плода на труда му, обират се бостани, ниви, хората се заключват в 4 часа в къщите си, а какво ли остава да опазят реколтата си, смята още Кунева. Според нея друга причина са финансовите затруднения на малките собственици, които нямат пари да купят още земя и да окрупнят стопанствата си, а така се стига до монополизъм.

 

Станете почитател на Класа