Актуализация на бюджета на НЗОК поискаха и стоматолозите

С над 65 милиона лева повече от предвиденото за здравето на зъбите ни за следващата година поискаха истоматолозите. Според проекта за бюджета на Здравната каса за 2014-а за дентално здраве са предвидени 110 милиона лева или с 3,5 милиона повече от тазгодишните средства.

От Българския зъболекарски съюз обаче са категорични, че за да се покрият настоящите дейности за дентална помощ, както и да се включат нови в пакета за пълнолетни, на Здравната каса трябва да бъдат отпуснати поне 176 милиона лева.

Спешна актуализация на бюджета на касата за тази година, както и спешно увеличаване на средствата, предвидени за денталното здраве на обществото, са основните искания на зъболекарите. По изчисления на съсловната организация с годините бюджетът, заделян за това, се е свивал. Ако някога за здравето на зъбите са се заделяли 9% от всички средства на касата, то днес този процент е малко над 4, което значи, че средно годишно за денталното здраве на всеки българин по каса се полагат 14,62 лева.

От Зъболекарския съюз са убедени, че ако пакетът от лечебни дейности, който касата покрива за децата на възраст до 18 години, е сравнително добър, то ситуацията е точно обратната при пълнолетните. Това, което касата заплаща за всички здравноосигурени над 18 години, а именно - един преглед и две пломби или изваждане на два зъба годишно, е символично и абсолютно недостатъчно.

Усложненията на зъбния кариес, пародонталните заболявания и протезите изобщо не се покривали от родното здравно осигуряване. Това е и причината зъболекарите да поискат 65 милиона лева повече за следващата година. Цифрата не е твърде висока, посочват от организацията, тъй като само за добавянето на една допълнителна пломба при възрастни, която касата да покрие, ще са нужни над 35 милиона лева. Освен повече средства за здравето на зъбите, зъболекарите поискаха и остатъка от бюджета на Здравната каса, планиран за следващата година в размер на 104 милиона лева, да се премахне и да се разпредели за лечебни дейности.

Станете почитател на Класа