Реформаторският блок не се интересува от персоналния образ на Пеевски, а от публичната му роля

Реформаторският блок не се интересува от персоналния образ на Делян Пеевски, а от публичната му роля, обясни Радан Кънев пред Би Ти Ви днес.
Коментарът му дойде, след като в неделя бившият лидер на ДСБ Иван Костов каза, че Пеевски е „демонизиран". „Имаме проблеми, които демонизираме", каза Радан Кънев и подчерта, че Реформаторският блок се изправя „принципно" срещу мафията, нарушенията при обществените поръчки, злоупотребите с кредитополучатели.
„Пеевски ни интересува само заради публичната му роля - той е назначен изключително млад в ръководния орган на едно от най-важните предприятия в България - Пристанище Варна, назначен е за следовател въпреки липсата на достатъчна експертиза, поверен му е Държавният резерв, свързан е с монополизирането на цял отрасъл и то медиите", посочи Кънев.
Преди 10 дни от Реформаторския блок призоваха президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд по казуса с несъвместимостта на депутатската длъжност на Делян Пеевски, а преди 2 дни от прессекретариата на държавния глава потвърдиха намеренията му да поиска ново тълкуване на случая. Днeс Кънев потвърди, че това по всяка вероятност ще стане през тази седмица.
В коментар на присъствието си на лекцията на Иван Костов в Нов български университет той подчерта, че има огромна разлика между научна дейност и политическо събитие, и пожела на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ако един ден изнесе лекция пред студентите в Академията на МВР, тя да бъде посетена от политици от различни партии, които да искат да чуят идеите му.
По отношение на Пеевски, Кънев каза още, че въпросът ще бъде може ли парламентът да отмени своя избор за председател на ДАНС. Кънев призна, че така „възроденият" депутат Пеевски може да се окаже още шеф на ДАНС. „В този случай той ще трябва да подаде оставка", коментира лидерът на ДСБ. Народният представител от ДПС се върна на депутатската банка на теория, но не и на практика, след като на 8 октомври Конституционният съд не успя да излезе с решение по казуса му. Решенията на КС се вземат с мнозинство от поне 7 гласа, а в този случай гласовете бяха разделени на 6 „за", 5 „против" и едно особено мнение, каза той.
„Гласуване в съотношение 6:5:1 в Конституционния съд винаги е при казуси с тежко политическо значение. При това личи ясно изборът по политически квоти", коментира Кънев.
По думите му Реформаторският блок не вижда бъдещ партньор в лицето на ГЕРБ. "Отношението към ГЕРБ е дълбоко персонализирано, а при нас отговорът винаги е принципен. Никой не се интересува от нашето отношение към ГЕРБ като цяло, а към отношението ни към лидерите Борисов и Цветанов", заяви Кънев. Той подчерта, че според членовете на Реформаторския блок икономическият растеж е невъзможен без правна защита и равенство пред закона на банки и кредитополучатели, работодатели и служители.
Кънев отхвърли идеята за обединение с ГЕРБ, както и евентуална роля на блока като тази на „Атака" в 42-то Народно събрание.

Станете почитател на Класа