Мирослав Найденов: Предупредих Емил Димитров да очаква атаки заради БАСТА

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди в сутрешния блок на bTV, че е присъствал на срещата в министерството, на която се твърди, че тогавашния депутат Емил Димитров е заявил на присъстващите "Държавата е наша и гората е наша". Срещата е била във връзка със спорните търгове за дървесина, в които беше замесено и името на Христо Стоичков. "Доста широк беше форматът", обясни Найденов. "Думи конкретно, по начина цитирани, не са казани", защити той Димитров, който сега е негов съмишленик в новата партия БАСТА. По думите на Найденов, на срещата е имало спор за новия Закон за горите. "На тази среща не съм прекланял глава", отговори той на твърденията, че Димитров е бил "министър в сянка". Думите на Димитров били в смисъл, че политическата отговорност по принцип се поема от управляващата партия.

Друг упрек към работата на министерството е, че Димитров е посочвал кои да бъдат назначени за директори на новосформираните 6 държавни горски стопанства. "Те са съгласувани на най-високо държавно ниво, включително и с премиера Борисов. 4 от тези 6 директора и в момента са директори. Ние сме избрали може би най-добрите професионалисти", обясни Найденов.

Той потвърди, че е получава сигнали за фирмите, свързани с депутата Димитров. "Сигналите, които са давано по отношение на "Медикет" и по отношение на наредени търгове, са обект на разследване", обясни той.

"Стоковата е борса е едно престъпно начинание, с което в момента сме се заели и ще внесем промени в закона", включи се по телефона депутата от БСП Димчо Михалевски във връзка със спорните търгове. Според него, всички изнесени факти за предварително уредени търгове и продажба на силно занижени цени, отговарят на истината.

"Вече са почти готови промени в Закона за горите и наредбите. Цялата схема беше построена така. Тук не може да прехвърлите само на един човек вината", допълни той.

Според Мирослав Найденов, обаче, готвените промени ще доведат до друг ефект. "Искате ли да се обзаложим, че ще върнат преференциалните цени за едрите ползватели?". Освен той изтъкна, че само 3% от дървесината в България е продавана през стоковата борса.

Изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов пък отрече твърденията, че желаещи да участват в търгове са получавали обаждания и са били убеждавани да се откажат. "Нямам спомен да съм говорил такива неща", каза той. По друго обвинение - че на същите хора им е отказвано да получат брокери, които да им съдействат при сделките, той обясни: "Брокерите са самостоятелни играчи и изпълняват поръчките на клиентите, които имат договори с тях".

Мирослав Найденов пък заяви, че тази търговия не може да се забрани. "Това е борса. Искате ли да знаете, че тези фирми, които спечелиха, всъщност загубиха?", попита той и посочи, че пазарът в Гърция, където основно беше насочен износът, се е пренаситил и цените са паднали.

"Когато решихме с Емил Димитров да правим проекта БАСТА, аз му казах да очаква атаки. Това е част от атаките", заяви бившият земеделски министър.
 

Станете почитател на Класа