Петър Стоянович: Вежди Рашидов лъже и клюкарства

е може бивш министър да изнася неща, които не са верни и са поднесени по един клюкарски начин. Това каза в студиото на Нова телевизия министърът на културата д-р Петър Стоянович по повод на атаките срещу него от предшественика му. Той нарече “лъжи” изнесеното от Вежди Рашидов за неговия съветник Борис Данаилов, бивш директор на НХГ. “Няма злоупотреби при ремонти на галерията, златните си съкровища не са в НХГ, а в Националния исторически музей, не може за евентуални злоупотреби да се търси отговорност на директора на Националната художествена галерия”, каза още министърът.

Според него, и в момента се готви “жълта атака” срещу него и даде пример с изнесеното срещу него по повод пътуването му до Москва с автомобил. “Изкараха ме, че едва ли не съм ходил до Акапулко, а аз предпочетох автомобила, защото носехме 200 кг книги”, съобщи министърът. Той уточни, че пътуването му е струвало 1800 лева, а не посочените от негови опоненти над 10 хиляди лева.

Министърът на културата смята, че политическият диалог в момента у нас е на нивото на нравите, описани от Алеко Константинов – хвърлят се обвинения, които не са доказани, но само с една цел, да се окаля личността, а не да се критикува политиката, която тази личност води.

Стоянович нарече “нереално” заплащането на субсидия върху броя на продадените билети в театрите. Никой не може да пресметне колко ще бъдат тези пари в началото на годината, колко ще са зрителите и да планира средствата, затова системата трябва да се промени, категоричен бе министърът.

Той потвърди , че няма спор с предишния министър Вежди Рашидов по темата “Българския Лувър”. Стоянович обаче съобщи, че не е намерил експозиционен план за музея– какво и къде ще се излага в новата сграда, без това идеята на експозицията не е ясна, смята той.

Има забавяне на работата, но тези два пропуснати месеца през лятото ще бъдат наваксани до края на 2013 година, прогнозира министърът на културата. Според него, проектът за сградата е започнат преди години от министър Ема Москова и едв

Станете почитател на Класа