От 61 построени пътя 81% са с дефекти

„Поех ангажимент и създадох комисия по качеството, която прави проверки на пътищата в гаранция. Вече имам доклад, в който се посочва, че от 61 пътя на практика 81% са с дефекти. Заварих едно състояние, в което качеството не беше на дневен ред”. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред Дарик. Министърът даде пример с вече течащите тунели на АМ Люлин, чийто ремонт ще струва 250 000 лв.

Десислава Терзиева не скри, че 35% от републиканската пътна мрежа е в окаяно състояние. Според нея държавата трябва да започне нова политика и всяка година да инвестира в поддръжката на по-малките пътища. – „Освен това по ОП "Региони в растеж" успяхме да договорим на експертно ниво около 170 млн. евро за изграждането на пътища от втори и трети клас", изтъкна министърът.

"АМ Хемус е в приоритетите на правителството. Тя е записана в индикативните проекти по ОП "Транспорт", каза министър Терзиева. Тя обясни, че АМ Струма трябва да се построи задължително през следващия планов период, защото това е условие на ЕК. Стойността й е около 750 млн. евро, което на практика е цялата сума на оперативната програма.

"С министъра на транспорта сме предложили съфинансирането от страна на България да се увеличи като проценти, което ще даде възможност през следващия период да се инвестира в повече проекти", каза министър Терзиева и подчерта, че това трябва да бъде в рамките на бюджетните възможности. 

Станете почитател на Класа