Туристическият бранш е срещу тютюнопушенето

Туристическата индустрия е абсолютна единна за това, че не трябва да има никаква промяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Това коментира пред „Фокус” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов по отношение на пълната забрана за тютюнопушене на закрити места и възможността за отпадането й. По думите на Драганов, ако все пак бъдат направени промени в това отношение, то те трябва да влязат в сила поне след две години. Експертът обясни, че гигантският проблем на българския туризъм в това отношение са сключените външнотърговски договори и продадени пакети.

„150 000 са вече реализираните продажби за зимния и летния сезон на следващата 2014 година, а общо външнотърговските договори с чуждестранни туроператори са за около 4.8 млн. туристи. Това са вече подписани договори и всяка промяна по условията на договорите ще бъде основание за рекламация и евентуално връщане на парите обратно”, отбеляза Румен Драганов. Според него – туроператорите се нуждаят от време при подобни промени за да подготвят договорите с чуждестранните туроператори.

Директорът на Института за анализи и оценки заяви, че позицията на туристическия бранш се подкрепя от правителството, а Министерство на здравеопазването и Министерство на икономиката и енергетиката стоят твърдо зад българския туризъм. „Българският туризъм е единен за това, че не трябва да има никакви промени по отношение на Закона за здравето”, подчерта още Румен Драганов. 

Станете почитател на Класа