Плевнелиев ще сезира Конституционния съд по казуса "Пеевски"

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд (КС) по казуса "Делян Пеевски" вероятно следващата седмица. Тогава ще бъдат обявени и мотивите на искането до съда. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 11 октомври Реформаторският блок поиска президентът Росен Плевнелиев отново да сезира Конституционния съд по казуса с Делян Пеевски. Реформаторите заявиха, че са твърдо убедени, че Пеевски не може да се върне на депутатския си пост, станал веднъж шеф на ДАНС. Формацията настоя за обявяване на противоконституционно второто решение на парламента за отмяна на избора на Пеевски.

На 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат. В становището на съдиите, публикувано на сайта на КС, се казва, че съдът "отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г."

Искането на народните представители не получи изискуемата подкрепа на повече от половината (най-малко 7 гласа) от всички съдии в Конституционния съд, поради което беше отхвърлено, пише още в становището. Шестима конституционни съдии (Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев) са определили искането като неоснователно, петима (Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов) - като основателно, а един съдия (Цанка Цанкова) - като недопустимо. Така мнозинство няма и Пеевски остава народен представител от ДПС, все едно че не е имало питане до КС. До съдебния спор се стигна, след като Пеевски беше избран за председател на ДАНС, но в парламента не беше гласувано освобождаването му като депутат. Затова в края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.

Станете почитател на Класа