КНСБ и Реформаторският блок искат граждански орган да контролира регулаторите

Основни допирни точки с КНСБ намериха от Реформаторския блок, след среща с президента на синдиката Пламен Димитров. Те са на едно мнение по отношение на антимонополното законодателство и ролята на регулаторите, както и отношенията между банките и кредитополучателите.

От КНСБ са съгласни с голяма част от мерките, които Реформаторския блок предлага по отношение функционирането на всички регулатори, като споделят визия за граждански контролен орган, който да има право на еднократно отлагателно вето.

Синдикатите са харесали и предложенията на РБ по отношение гарантирането на изплащането на изработени задължения от страна на работодателя. „Имаме известни различия по отношение на разпределението на бюджета, като според нас 40% преразпределение на БВП от страна на държавата е без алтернатива в настоящата икономическа ситуация", настоя Димитров.

Различия и „неясноти" според него има и по отношение на пенсионната система, както и в някой от мерките по новия кодекс на труда, които реформаторите предлагат.

Въвеждането на необлагаем минимум също е сред мерките, около които синдикати и реформатори са сближили позициите си.

Според Радан Кънев данъчната система у нас е „твърде безпощадна към най-бедните" и по този въпрос „няма ляво и дясно". Лидерът на ДСБ обърна внимание и на липсата на имунна система на обществото, която трябва да се изпълнява от регулаторите.

По отношение на процентното преразпределение различията са факт, призна Кънев, но посочи че има съгласие в това, че трябва да се търси по-висока събираемост. Кънев отказа да коментира обявените вече пари за здраве и пенсии в новия бюджет, тъй като това трябва да се случи чак когато бъде публикуван целия републикански бюджет.

Пламен Димитров даде да се разбере, че не е оптимист за ситуацията с пенсионното осигуряване, тъй като не се вижда „дългосрочност с мерките" на новото правителство.

Станете почитател на Класа