ГЕРБ против връщането на тютюневия дим в заведенията



От ГЕРБ категорично се противопоставиха на идеята да се върне пушенето в закритите обществени места. Това е поредният лобистки законопроект на Коалиция за България и той е висша проява на лобизъм за ресторантьори, за собственици на казина, заяви в кулоарите на НС Десислава Атанасова.

Именно на тези места ще се пуши абсолютно безконтролно, без абсолютни никакви ограничения по отношение на квадратура, по отношение на климатични инсталации и т.н., посочи бившият здравен министър в кабинета „Борисов".

Аз смятам, че за пореден път БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и стойности, но и не държи на никакви човешки такива, смята Атанасова. За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани, смята още тя.

По думите й повече от 60% от българските граждани подкрепят забраната за пушене. Смятам, че е тотална грешка връщането назад, категорична е Десислава Атанасова. Тя иска да знае, дали здравният министър Таня Андреева ще си подаде оставката, ако забраната за пушене падне.

Стана ясно, че падането на забраната няма да е поводът за поредния вот на недоверие към кабинета, който обмислят от ГЕРБ за здравеопазване. Причини за такъв според Десислава Атанасова има много, кога обаче той ще е факт тя не конкретизира.

Никой не е направил сметката, за да каже кои са повече - тези за или против наредбата за тютюнопушенето. Това заяви в кулоарите Спас Панчев от БСП. Според него хората са прави да искат промяна в наредбата, защото много от тях считат, че тя нарушава правата им и представлява некоректна намеса на държавата в тяхната дейност.

Това важи с особена сила за ресторантьорите, обясни червеният депутат. Изграждането на добра вентилационна система, която да поддържа въздуха в заведенията чист, е вариант, който се приема добре от всички.

Ние не сме налагали на колегите от Коалиция за България дали да гласуват за или против, заяви социалистът. Той увери, че по-голямата част от парламентарната група на БСП подкрепя падането на забраната за пушене в заведения, но призна, че ще има и такива депутати, които не са привърженици на идеята.

Стана ясно, че законопроектът е внесен в НС вчера, но още не е ясно кога ще бъде гледан в зала. По думите на Панчев разглеждането му може да се забави поради предстоящите дебати за бюджет 2014, но е редно законопроектът да бъде обсъден и приет преди да настъпят студените месеци.

Няма лобизъм, искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Така Панчев отговори на опозицията от ГЕРБ, която обвинява подкрепящите законопроекта в лобиране.

Червеният депутат Георги Кадиев обаче е против да се връща пушенето в заведенията. Попитан как ще гласува по законопроекта на колегите си, той отговори: „Няма да гласувам. Чакам да видя решението на групата за гласуване, но аз съм противник на това връщане и не мога да го подкрепя от чисто вътрешни съображения". Не намирам достатъчно аргументи за връщане, подчерта социалистът.

Той не приема аргумента, че така ще се върне оборотът в ресторантите. „След като не съм отишъл на ресторант да пуша, значи тези пари съм ги изхарчил примерно в кварталната месарница. Защо да отнемаме оборота на месарницата, за да вдигнем оборота на ресторанта", коментира Кадиев.

Според него преди година, когато е приета забраната, сме направили твърде голяма крачка, но все пак това е крачка в правилната посока. Не искам сега да правим крачка в обратната посока, каза още червеният депутат.

Държави в Европа като Ирландия обявиха, че се подготвят за „държава без тютюнев дим", тоест в цялата държава да не се пуши, не със забрана, а с много обучения, разяснения, обясни Георги Кадиев.

Станете почитател на Класа