Златанова поиска бързи и адекватни действия от ВСС

"На мен ми се иска малко по-бързичко да се действа във ВСС". С този призив вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова се обърна пред парламентарната правна комисия, предаде репотер на БГНЕС.

За да отговорим на очакванията на обществото, на ЕК и на ПАСЕ е нужна и една сериозна стратегия за развитие на човешките ресурси в съдебната система, подчерта правосъдният министър. "Тази стратегия би трябвало да се базира на обстоен анализ на натовареността на магистратите и на методика как натовареността да се разпределя адекватно. Въз основа на тази методика най-накрая трябва да бъде изработена подробна и обоснована с данни съдебна карта на страната, за да осигурим качеството и достъпността на правосъдието. Това е в процес на изготвяне от ВСС, а Министерството на правосъдието помага с експертна помощ и с осигуряване на проектно финансиране на темата "натовареност на магистратите". На мен ми се иска малко по-бързичко да се действа във ВСС", добави тя.

По отношение на въпроса за нова система за случайно разпределение на делата, решението е в ръцете на ВСС, там би трябвало да се вземат по-адекватни мерки от тези, които се взимат в момента, за да има сигурност, че делата се разпределят на случаен принцип, коментира още Златанова. В това отношение много разчитам на ВСС, те работят вече една година и би следвало да заработят с много ускорени темпове, ако искаме да покажем резултат, не толкова на ЕК, колкото на българските граждани.

"Вижда ми се, че този тип политики, с които е натоварен ВСС, освен с кадровата и финансовата дейност, този тип политики изостават и то изостават много сериозно. Дали това е въпрос на капацитет на администрацията или на това, че ВСС в последните години се сдоби с множество правомощия, но истината е, че основни важни неща като тези два въпроса се бавят за мен абсолютно неоправдано", заяви правосъдният министър.

Бих предложила на ВСС да направим бърза оценка на това колко струва един съдебен процес на данъкоплатците, каза още министърът на правосъдието и даде пример, че може да се направи оценка колко струва процесът в съдилища с повече и с по-малко съдии, в по-големи населени места и в по-отдалечени райони. Нека да преценим колко струва достъпността на правосъдието на данъкоплатците, призова тя. Тази оценка няма как да бъде направена от министъра на правосъдието, защото бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и това би трябвало да бъде инициатива и дейност на самия ВСС, за да можем ние да разполагаме с тази информация, добави Златанова.

Станете почитател на Класа