Строят къщи за ромите в столичния квартал "Факултета"

Ромите в софийския квартал „Факултето” ще бъдат извадени от бараките си и ще бъдат настанени в нови еднофамилни къщи. Това предвижда общината, която скоро започва да изпълнява намеренията си. Освен това, в квартала ще бъде прокарана канализация, ток и осветление по улиците.

Идеята е ромите сами да участват в строежа на жилищата си, а след като се настанят - да плащат наем, тъй като те ще бъдат общински. Новите домове ще бъдат еднофамилни и ще са за всички жители. Те ще бъдат с площ около 40 кв м и ще са за 5-6 човека.  „Ние не можем да си позволим разхищение на публични средства,  от друга страна не можем да си позволим процесите в тези квартали да продължат”, коментира пред bTV главният архитект на София Петър Диков.

Къщите ще се строят по проект, за който общината търси европейски пари. „Филиповци” ще стане европейски квартал,  а в него ще има детски градини, училището ще бъде модернизирано и разширено.

„Дълги години слушаме за интеграция, но тя за нас не е стигнала. От 60 г. сме принудени да живеем в мизерия”, коментира един от жителите на квартала в ефира на bTV. Той отбеляза, че плащането на наем и консумативи няма да бъде проблем за местните.

„Много българи живеят по-бедно и по-мизерно.Аз живея в „Люлин” и досега винаги съм плащал ток, вода навреме”, коментира мъжът. Хората, обаче, се притесняват, че жилищата ще са малки за многобройните им фамилии.  Кметът на район „Люлин” Милко Младенов увери, че  големи семейства няма да бъдат настанявани в малки постройки.

„Според Закона за общинската собственост има минимална площ за живеене на един човек”, каза той.

Младенов разказа, че новият модерен квартал ще се изгражда поетапно, като къщите от първия етап ще са на 22 хектара площ и ще бъдат на стойност около 8 млн. лв., изцяло осигурени по европейски програми.

Станете почитател на Класа