Орешарски: Ще бъдат оптимизирани звена в администрацията

Съкращенията в държавната администрация не са 10%, заяви при посещението си в Шумен премиерът Пламен Орешарски, цитиран от "Фокус". В проектобюджета за 2014 година са предвидени по-ниски текущи разходи и изискване да се предложат структурни оптимизации. Все още се дискутира кои звена припокриват своите функции и как могат да бъдат оптимизирани, каза още премиерът Орешарски, който допълни, че никога не е коментирано механично 10% съкращение. В случая фискалните икономии не са самоцел, а по-скоро подобряване на функционирането на държавната администрацията като цяло, обясни той. Орешарски заяви, че чака министрите да дадат мнението си по темата, защото те имат представа кои звена работят по-добре и къде се припокриват. „На всички е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо”, каза още премиерът.
Пламен Орешарски проведе среща с депутати и кметове от Шуменска област, на която са дискутирани няколко проблема, сред които подобряването на пътната инфраструктура и водния сектор в региона.
В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен спонсор на Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ. Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро, които ще бъдат изцяло на разположение на фонда за новия програмен период.
Това съобщи пред журналисти в Търговище министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с областния управител Емел Расимова и кметовете на петте общини от региона.
С представителите на местната власт са обсъждани приоритетни проблеми, свързани с отделните населени места. Обект на разговорите са били още фискалната децентрализация и възможностите за по-голяма финансова самостоятелност на местните власти; усвояването на еврофондовете; собствеността на някои обекти, които са собственост на централни ведомства, обяви премиерът Орешарски пред медиите.

Станете почитател на Класа