ПЕС: ЕС да помогне на страните, засегнати от бежанци

ПЕС настоятелно призова Европейския съюз да подпомогне страните-членки, подложени на голям бежански натиск, сред които и България. Това съобщи лидерът на европейските социалисти и БСП Сергей Станишев.

"Снощи късно се прибрах от Брюксел след заседание на ръководството на ПЕС. Изключително съм доволен от факта, че приехме декларация, с която настоятелно призовахме ЕС да мобилизира капацитета и ресурсите си, за да подкрепи страните-членки, които са под силен бежански натиск, сред които е и България", каза Станишев.

В приетата декларация на ПЕС се казва, че всички ангажирани страни трябва да се съгласят първо да защитят цивилното население в Сирия и да дадат възможност за безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ.

"Ние също полагаме усилия за увеличаване на финансовата помощ за бежанците в региона. ПЕС ще продължи да настоява за съгласуван отговор на ЕС с оглед на ситуацията в Сирия или чрез установените механизми на ООН, или чрез общоевропейска инициатива. Предизвикателствата, пред които е изправена международната общност, за да отговори на тези масови зверства, показва нуждата от намирането на механизъм за многостранен отговор", се посочва в декларацията.

В обръщението си европейските социалисти заявяват още, че ПЕС ще продължи работата си да подсили и подкрепи прогресивните и демократични сили в Сирия и изграждането на бъдещето й в мир, просперитет и демокрация.

България е една от страните-членки, която изпитва най-голямата тежест от наплива на сирийски бежанци, които бягат от кръвопролитната война в своята родина. От началото на 2013 у нас са влезли над 6000 нелегални имигранти, предимно от Сирия. Официална София очаква до края на тази година техният брой да набъбне до 11 000. Във връзка със сложната ситуация правителството на премиера Пламен Орешарски търси и помощ от европейските институции за справяне с проблема.

Конфликтът в Сирия избухна в средата на март 2011. Той отне живота на над 110 000 души, а милиони са прокудени от родните си домове, стотици хиляди вече потърсиха закрила в съседните страни и най-вече в Турция. От там хиляди сирийци се опитват да се прехвърлят в членките на ЕС – България и Гърция.

Станете почитател на Класа