Орешарски: И вторият вот на недоверие е недомислен като първия

Правителствата без изключение са длъжници и на териториалното развитие, и на по – балансирания подход в териториалното развитие. Това каза премиерът Пламен Орешарски по bTV.

Пламен Орешарски коментира, че и първият вот на недоверие е бил недомислен и с не много ясни мотиви. "Струва ми се, че този може да се характеризира по сходен начин", каза той. За първия мотив – лоша регионална политика, която увеличавала различията между регионите, премиерът обясни, че и най – лошата досега политика за 4 месеца не може да има никакъв ефекти върху регионите. Регионалната структура се формира с десетилетия, каза той и посочи, за съжаление различията между регионите се засилиха в последните 20-на години. Той каза, че програмата на правителството е насочена към това, ако може да се спрат тенденциите на миграция към градските центрове и да се създадат условия да се задържат хората в по – малките населени места.

За съжаление не е имало дебат при първия вот. Но Орешарски е отговорил изчерпателно на всички мотиви на ГЕРБ. В резултат на промените кадастърът наистина е спрял да работи и това е единственият мотив в първия вот, но той и миналата година не е работил, защото не е имало бюджет за дейността му.

Премиерът коментира и протестите. Според него може би има нещо вярно в това, че протестите действат като допълнителен стимул за работа. Има и негативни страни - най – вече за бизнес климата и за инвестициите, а това не засяга само и единствено кабинетът, а цялостното развитие на страната. Създава и усещане за политическа нестабилност и несигурност и е задръжка за инвестиционната активност, каза премиерът.

Министър-председателят не е притеснен за здравеопазването. Той каза, че този сектор гълта много пари и дава незадоволително качество, а ситуацията се влошава. Правителството ще подпомага министър Андреева в амбицията й да направи реформи. Премиерът се надява следващата година да се въведат промени в спешната помощ, да има реформи в болничната и да се подобри положението при лекарствата.

На този етап Орешарски е забранил да се коментира загубата на пари от ЕК в кабинета. "Състоянието не е блестящо. Докладите за загуба са излезли още по време на служебното правителство. Усвояването трябва да в двойно спрямо миналата година, а не е. Има изоставане през първите 6 месеца. Работи се в посока за намаляване на загубите на средства от ЕК", добави премиерът.

Министър-председателят взема участие в изработването на проектобюджета. Продължават коментарите по цифрите и дискусиите до края на октомври. Ключовите цели на бюджет 2014 са две – насърчаване на икономическия растеж и социална защита на най-уязвимите. Правителството има иновативни политики в сектора на образованието. Учениците и студентите изостават в практическата подготовка и затова ще се наблегне на професионалното обучение е по-горните курсове.

До момента бюджетното изпълнение върви с изоставяне по плановете за усвояване, но той е бил заварен в това положение. Очаквали са се около 1 милиард по-малко приходи. Това са били и част от мотивите за актуализация на бюджета. Работи се по минимализиране на загубите. Орешарски очаква загубите по актуализирания вариант да бъдат до 2 %.

Предстои приемането на меки, които изискват промяна на законовата база и ще се работи за борба срещу контрабандата и вътрешнообщностните доставки. Постоянно се правят проверки по зеленчуковите базари. Целта е да не се допуска нелоялна конкуренция. При цигарите контрабандата е около 50% и Орешарски се надява през 2014 г.да се почувстват мерките, които са предприето по намаляването й.

По отношение на бежанската криза Орешарски каза, че България се сблъсква с проблем, за който не е подготвена. Капацитетът за приемане на бежанци е сравнително нисък и страната не е била готова. Правителството е получило обещание за финансова и техническа подкрепа, но помощта никога не е достатъчна. Изчисленията за парите за бежанците са различни. Сумата е достатъчно голяма, за да притеснява кабинета, ако потокът от бежанци се засили. Ако това се случи, България ще има нужда от още по-голяма подкрепа.

"Добре е да има единна позиция по отношение на бежанците. Ключовите позиции са в изпълнителната власт. Свикан е Съветът за сигурност към правителството. Оптимизирани са мерките за преодоляване на кризата. Поискана е и помощ от ЕК", допълни Орешарски.

От 1990 г. е имало много смени на правителства и няма правителство, което да не е правило кадрови промени. Чистките в държавната администрация по времето на ГЕРБ са били много по-големи. Парламентът е изражение на волята на обществото. Орешарски каза, че има план за действие и ще го изпълнява, докато получава подкрепа. Има вмешателство от партийните централи за назначенията на различни постове, но той сам търси кадри от тях, защото има нужда от такива. Голяма част от кадрите не се одобряват при предварителния подбор.

По случая с Пеевски, премиерът призна, че винаги има и грешни решения. "Аз съм много далеч от мисълта, че до края на мандата съм имунизиран срещу грешни решения", бе категоричен той. Протестите сами по себе си са признак на демокрация в една държава и не бива да се стряскаме от тях. В Европа всеки ден има хора, които искат нещо. Въпросът е за начина, по който се реагира. Тази година ще мине под знака на протестите. Въпросът е да има комуникация и реакции. По-важното за един премиер е да вървят важните реформи на кабинета, заяви той.

Орешарски обеща да даде награда, когато приключи мандатът. Ключово е кабинетът да работи като отбор. Министър-председателят заяви, че се старае да изгради това. По отношение на оценката на кабинета, Орешарски каза, че повече от половината министри са отличници.

"Не съм предполагал, че обществото ще бъде толкова разделено и противопоставено. Задачата е да се вдигне нивото на интегритет, защото без това, всичко друго губи смисъл. Най-важното е кабинетът да работи успешно, но ако това не се случи, аз сам ще поискам прекратяването на мандата", каза в заключение министър-председателят.

Станете почитател на Класа